Ali veš, kakšen rok trajanja ima šminka?

Glede na to, da skoraj nikjer ni točno navedeno, koliko časa smemo uporabljati kakšen kozmetični izdelek, se seveda rade sprostimo in izdelke uporabljamo mnogo dlje, kot bi bilo prav, najpogosteje kar tako dolgo, da jih zmanjka. V pomoč navajamo nekaj splošnih smernic glede rokov trajanja kozmetičnih izdelkov.

Ali veš kakšen rok trajanja ima šminka

Tekoči puder in korektor

Povprečen rok trajanja tekočih pudrov in korektorjev je nekje med 6 in 12 meseci. Če opaziš, da se je tekstura izdelka spremenila ali pa da se "olje" ločuje od pigmenta, je čas, da izdelek roma v smeti. 

Pudri s črpalko so precej bolj higienični kot tisti brez nje, pri katerih se bakterije raznesejo po vsej vsebini. Najbolje je, da puder načrpaš na hrbtno stran dlani ter ga od tam naneseš na obraz. Priporočljivo je tudi, da vsak teden celotno stekleničko in še prav posebej črpalko očistiš z alkoholom. 

Maskara

Rok trajanja maskare je običajno 6 mesecev od odprtja. Če istočasno kupiš ali dobiš za darilo več maskar, ne odpri vseh naenkrat, ampak odpri najprej eno, naslednjo pa šele takrat, ko prvo zavržeš. 

Koristen nasvet pri nanašanju maskare je, da ščetke ne potisneš vanjo večkrat zapored, saj na ta način v maskaro vneseš kisik, ki jo hitro uniči. 

Poleg tega maskare ne smeš deliti z nikomer, saj je dokazano, da se na ta način prenašajo bakterije. 

Rdečila za lica in kompaktni pudri

Tovrstni izdelki zdržijo tudi do 2 leti, pri čemer pa je pomembno, da jih shraniš na suhem in hladnem mestu ter da jih nanašaš s čistimi čopiči in tako preprečiš prenos bakterij. 

Šminke in bleščila

Šminke imajo rok trajanja do dve leti, bleščila pa zdržijo kakšno leto. Če opaziš, da je bleščilo postalo preveč lepljivo ali pa da je šminka preveč kremna, je čas za slovo od njiju. 

Mini nasvet: ko v trgovini preizkušaš šminke, jih nikar ne nanašaj na ustnice, ampak samo na roke. 

Laki za nohte 

Rok trajanja lakov za nohte je eno do dve leti. Ko opaziš, da so se sestavine laka začele ločevati, ga zavrzi. Isto naredi tudi, če opaziš, da se je preveč zgostil. 

Parfumi

Verjela ali ne, parfumi imajo rok trajanja kar 8 do 10 let! Super, ne? To je prijetno presenetilo tudi nas. Priporočamo, da parfum zaščitiš pred sončno svetlobo in ga shraniš na hladnem in temnem mestu, saj bo tako kar najdlje zdržal. Če opaziš, da se je vonj parfuma spremenil, je čas za slovo od njega. 

Priberi tudi o: Make-up izdelki, ki so vredni naložbe

Povezane teme: make up , maskara, senčila za oči , šminka, tekoči puder , puder

0/5
Samo ulogovani korisnici mogu da ocenjuju

Komentarji ( 0 )

Za objavo komentarjev se morate registrirati

Registrirajte se

Registrirajte se / Prijavite se

Makeup recommends

Akne na obrazu: resnice in laži o njih

Akne na obrazu so eden od najpogostejših dermatoloških problemov, s katerim se nas je večina srečala v določenem obdobju življenja...