Katerih makeup izdelkov ne smeš deliti z nikomur? by Ajda Sitar

Sama sem človek, ki brez težav deli svoje stvari z drugimi. Verjetno je k temu pripomogla vzgoja, saj so mi starši že od malega pogosto govorili »ni samo tvoje, je naše«. Čeprav včasih s težkim srcem, sem igrače ali obleke delila s svojo sestro. Včasih je tako moje najljubše krilo končalo s luknjo zaradi divjanja s kolesom, včasih je na njem pristala packa, ki je nato ni bilo mogoče odstraniti niti z večkratnim pranjem. Čeprav moja sestra Alja včasih ni najbolj pazila na (svoje ali tuje) stvari, sem ji jih pogosto posodila. Vzgojena sem bila, da je deljenje veselja, sreče, znanja, idej in tudi lastnine lahko le nagrada – dobro se namreč z dobrim vrača. Morda sem nekoliko zašla od današnje tematike, zato se vračam na lepotno področje. Tudi deljenje makeup izdelkov je lahko dobro delo. A ne vedno! Včasih je lahko to, da izdelek posodiš prijateljici, sestri ali mami, slaba odločitev – ne samo zate, temveč tudi za njih. Govorim namreč o higieničnemu vidiku posojanja makeup izdelkov.

Kateri makeup izdelki so torej takšni, da je bolje, da jih ne deliš z nikomur?

Maskara

Maskara je eden od makeup izdelkov, ki pridejo še posebej blizu zelo občutljivega dela tvojega obraza – očem. Maskara, ki ji je pretekel rok uporabe, je lahko za tvoje oči zelo škodljiva. Enako velja za maskaro, ki si jo posodila nekomu drugemu. Ob nanosu namreč v notranjost izdelka preko krtačke prihajajo umazanija, bakterije in virusi. Tam se lahko namnožijo. Če so tvoje oči občutljive, boš to lahko kaj hitro občutila. Večkrat ko maskaro posodiš nekomu drugemu, več je možnosti, da boš vnetje dobila kasneje.

Tekoči eyeliner

Enako kot velja za maskaro, velja tudi za tekoči eyeliner oziroma eyeliner, katerega predel, s katerim ga nanašaš, se skrije v notranjost embalaže, v katerem je vsebina izdelka. Govorim na primer o tuš eyelinerjih. Neproblematični so po drugi strani svinčniki, ki jih brez težav ošiliš in tako izpostavljen predel enostavno odstraniš.

Lipglos ali tekoča šminka

Vse vrste izdelkov za obarvanje ustnic, ki imajo aplikator, ki se potopi v izdelek, so precej problematične – vsi lipglosi in tekoče šminke. Na ustih imamo precej bakterij in virusov, ki se v notranjosti izdelka radi namnožijo. To velja tudi, če izdelke uporabljaš le ti. Odsvetujem ti uporabo takšnih izdelkov v času, ko imaš aktiven izbruh herpesa. Prav tako takšnih izdelkov raje ne posojaj drugim. Klasične šminke so manj problematične. Enako velja za tekoče šminke in lipglose, ki jih naneseš prej na dlan in tako s čopičem na ustnice.

Tekoči korektor

Tako kot velja za prejšnjo skupino izdelkov, velja enako za tekoče korektorje z aplikatorjem. Če korektor želiš posoditi prijateljici, naj ga najprej nanese s zgornji del roke in nato s prstom na obraz.

Neumiti čopič

Čopiče lahko brez težav posodiš komurkoli, a le če jih po uporabi temeljito očistiš. Razkužiš jih lahko s 100% alkoholom in umiješ s trdim ali tekočim milom (uporabiš lahko tudi čistilo, ki je namenjeno prav čiščenju čopičev).

Ključno vodilo je, da izdelkov, ki so v tekočem stanju in so blizu problematičnim predelom obraza, ne posojaš nikomur, ne glede na to, ali so ti te osebe še tako blizu. Seveda ni popolnoma nič narobe, če občasno v kakšni hudi makeup stiski, izdelek posodiš prijateljici, a vzemi v zakup, da je higieničnost izdelka zelo pomembna pri ohranjanju zdravja kot tudi kvalitete izdelka na dolgi rok.

Preberite še: O novi maskari, ki obljublja rajske trepalnice by Ajda Sitar

Povezane teme: maskara, črtalo za oči , korektor

0/5
Samo ulogovani korisnici mogu da ocenjuju

Komentarji ( 0 )

Za objavo komentarjev se morate registrirati

Registrirajte se

Registrirajte se / Prijavite se

Makeup recommends

Make up vodnik: Ličenje za aktivna dekleta

Prav tako kot za posebne priložnosti obstajajo tudi ličila za dekleta, ki preprosto nikdar ne mirujejo...