Kdaj naj ličila končajo v smeteh? by @Ajdas (prvi del)

Verjeli ali ne, tudi kozmetika ima rok trajanja. Tako negovalni kot tudi dekorativni produkti imajo omejen čas, v katerem so nesporno uporabni – torej brez škodljivih posledic za vašo kožo in celoten organizem. Večina produktov ima sicer nekje na embalaži oziroma v priloženih navodilih podatek, koliko časa je produkt varen za uporabo po odprtju. Če sodite v to skupino kot jaz in navodil ne berete (ali pa jih bolj površno), ste ga prav gotovo spregledali.

Dejstvo je, da vsak produkt sodi v smeti takrat, ko spremeni vonj, barvo ali teksturo. Splošni pokazatelj pretečenega roka je torej izgled produkta. Pa vendar je lahko le-ta na prvi pogled popolnoma lep, dišeč in vizualno neoporečen, pa vseeno sodi v smeti. Zakaj? Ker se v njem čez čas naberejo bakterije in druga umazanija, njegova sestava postane nestabilna, produkt po domače povedano začne razpadati, na vašem obrazu pa lahko povzroči pravo razdejanje v obliki vnetij, infekcij in mozoljčkov. Življenjsko dobo produktov sicer lahko podaljšate s pravilno uporabo in primernim prostorom hranjenja – ta naj bo temnejši (torej nikakor na direktni sončni svetlobi) in hladnejši. Vseeno pa se velja držati določenih časovnih zapovedi, po preteku katerih je čas, da rečete »adijo« najljubši maskari ali šminki (in si morda privoščite novo). Preverite, kakšne so časovne omejitve in kaj sama porečem na njih!

PRODUKTI V KAMNU: 2 LETI

Kompaktni pudri, senčila, rdečila, bronzerji in sorodni produkti v obliki kamna imajo splošen rok uporabe 2 leti. To je rok, ki se ga drži najmanj uporabnikov, saj so prav suhi produkti najmanj dovzetni za kontaminacijo. Sama se tega roka ne držim popolnoma. Nekoliko bolj sem striktna pri fiksirnih pudrih v kamnu, sicer pa ostale produkte uporabljam tudi dlje, nikakor pa ne več kot 5 let.

TEKOČE PODLAGE: 1 LETO

Tekoče podlage oziroma tekoče pudre lahko uporabljate do 1 leta, v kolikor jih hranite na hladnejšem in temnejšem mestu. Če so izpostavljene temperaturnim spremembam ali direktnemu soncu, pa vam bodo morda služile precej manj časa (tudi manj kot 6 mesecev). V to skupino sodijo tudi baze oziroma primer-ji ter tekoči korektorji z aplikatorjem, s katerim produkt nanašate direktno na kožo.

Priberi tudi o: Kdaj naj ličila končajo v smeteh? by @Ajdas (drugi del)

KREMNI PRODUKTI: 1 LETO IN POL

Produkti s kremno teksturo imajo rok uporabe okoli 1 leto in pol. V to skupino sodijo korektorji, kremna rdečila in bronzerji ter kremna senčila. Korektor bo izmed vseh naštetih uporaben najmanj časa, saj najpogosteje prihaja v stik z bakterijami in umazanijo. Dobro ohranjeno kremno senčilo pa vam morda služi tudi nekoliko dlje.

Priberi tudi o: Sculpting tehnike by @Ajdas

0/5
Samo ulogovani korisnici mogu da ocenjuju

Komentarji ( 0 )

Za objavo komentarjev se morate registrirati

Registrirajte se

Registrirajte se / Prijavite se