Kratka zgodovina eyelinerja

Make up izdelki so tiste malenkosti, ki nam pomagajo, da ne le izgledamo lepše, pač pa da se tako tudi počutimo. Z njihovo pomočjo lahko popolnoma spremenimo videz in svojemu obrazu poklonimo definicijo, kakršno želimo. Eno od lučil z izredno dolgo zgodovino je vsekakor eyeliner ali črtalo za oči. Njegove prve omembe segajo daleč v obdobje starega Egipta in Mezopotamije.


Starodavni Egipat

Pred 12000 leti so določeno vrsto črtala enakovredno uporabljali moški in ženske ter tako izražali pripadnost visokemu stanu. Niso ga uporabljali le za poudarjanje oči, pač pa tudi kot pomoč ob prvih znakih staranja – gub, ki so se pojavljale pod vplivom močnega sonca in puščavskega vetra. Poleg tega so stari Egipčani verjeli, da jih črtalo brani pred delovanjem zlobnih sil. V zmes, ki so jo v ta namen uporabljali, so Egipčani dodajali majhno količino soli, da bi se izognili neželenim infekcijam oči. Z leti je eyeliner postajal vse popularnejši, vse pogosteje so ga uporabljali tudi pripadniki nižjih razredov. V času, ko je Egipt postal provinca Rimskega cesarstva, je bilo črtalo že široko prepoznaven simbol vseh Egipčanov. S padcem Egipčanskega cesarstva je v pozabo potonila tudi uporaba eyelinerja. Svojo veliko vrnitev na make up sceno je ponovno doživel v obdobju renesanse.

Hollywoodska vrnitev

V dvajsetih letih dvajsetega stoletja je vse več pripadnic lepšega spola opuščalo viktorijanski stil oblačenja in šminkanja ter svoj navdih črpalo pri poznanih igralkah Hollywooda. Prav v tem času so se vse velike kozmetične hiše začele ukvarjati s proizvodnjo novih in vrnitvijo starih izdelkov na modno sceno. V letu 1922, ko so prvič odprli Tutankamonovo grobnico, je svet ponovno zagledal lepoto poudarjenih oči. Od tedaj je eyeliner postal priljubljeno ličilo žensk širom sveta.

Kaj nas čaka v prihodnosti?

Danes ni ženske, ki ne bi vsaj enkrat v življenju uporabila eyelinerja. Obstajajo v različnih variantah, oblikah in barvah. Sprašujemo se, kako se bodo spreminjali in kako bodo izgledali čez kakšnih sto let ... vendar bo čas že sam pokazal ...

Preberi še: Kratka zgodovina maskare

Za ta videz priporočamo

  • Maybelline New York Sensational Liner

    Takojšnje naročilo

Povezane teme: črtalo za oči , oči

0/5
Samo ulogovani korisnici mogu da ocenjuju

Komentarji ( 0 )

Za objavo komentarjev se morate registrirati

Registrirajte se

Registrirajte se / Prijavite se

Makeup recommends

Vodnik ličenja: Naliči se za vsako priložnost

Zamisli si, da obstaja en sam stil ličenja, primeren za vsako priložnost. Verjela ali ne, to lahko dosežeš z le nekaj truda, veščine in večnamenskimi ...