Kratka zgodovina maskare

Njena zgodovina seže skoraj 6000 let nazaj. Vendar obstaja veliko dejstev in detajlov, ki vam bodo sigurno neznani.

Stari Egipt


Še okoli leta 4000 pred našim štetjem so ženske v Starem Egiptu uporabljale mešanico različnih rastlinskih olj, s katero so barvale obrvi in poudarjale svoje trepalnice. Zanimivo je, da so v tem času tudi moški okraševali oči in to tako, da so s pomočjo majhnih živalskih kosti nanašali zmes rastlinskih olj na trepalnice.

Prva maskara


Maskara, podobna tisti, ki jo danes uporabljamo, je nastala v začetku 19. stoletje, ko je neznani francoski kemik uporabil petrolej gel in naredil izdelek, za katerim so ponorele vse ženske. Pozneje, leta 1913, je T. L. Wiliams ustvaril nekaj podobnega za svojo sestro Mabel in ustanovil podjetje, ki se je ukvarjalo s proizvodnjo maskare ter ga poimenoval po svoji sestri Mabel in ženi Evelyn. Se sliši znano? Maybelline!

Malo natančnejša različica

Čeprav so bile maskare izredno priljubljene v tem času, so jih zelo težko nanašali. Sčasoma je ta izdelek doživljal različne spremembe in počasi evoluiral v modernejšo različico – „cake“ maskaro, narejeno na podlagi mila in oglja. Uporabljali so jo tako, da so poseben čopič vmočili v zmes in jo nanašali na trepalnice.

Petdesete in krtačka, ki jo poznamo danes

 

A post shared by Maybelline New York (@maybelline) on


Prva krtačka v obliki današnje je nastala leta 1957. Malo pozneje v sedemdesetih letih 20. stoletja je maskara postala svetovni hit, zahvaljojoč znani manekenki Twigi, katere goste in dolge trepalnice tudi danes navdihujejo ženske iz celega sveta. Točneje, leta 1971, je Maybelline New York predstavil svojo Great Lash maskaro, ki še vedno po tolikih letih navdušuje vse ljubitelje tega lepotnega izdelka.

Danes


Danes zelo težko naštejemo vse tipe in oblike maskar, ki jih lahko najdemo v drogerijah. Velika izbira maskar zadovoljuje okuse in zahteve tudi najbolj izbirčnih deklet. Tudi še po tolikih letih in vseh spremembah, ki jih je doživela, je maskara ostala ena izmed najboljših izumov lepotne industrije, nepogrešljiv del ženske kozmetične torbice, kot tudi najboljše lepotno darilo za dame.

Preberi še: Izognite se make-up katastrofam

Za ta videz priporočamo

  • Maybelline New York Great Lash

  • Maybelline New York Lash Sensational Limited Edition

  • Maybelline New York The Colossal Big Shot Volum’ Express Mascara

Povezane teme: make up , maskara, oči

Registrirajte se / Prijavite se

Makeup recommends

Trendy pomladni makeup look

Nov letni čas s seboj prinaša tudi nove trende, pomlad 2021 pa nam daje popolno svobodo, da smo samosvoje in po ulicah stopamo vesele, super razpolože...