Make up napake, ki te na videz postarajo

Precej denarja porabiš za kakovostne lepotne izdelke, kupuješ najnovejše serume in maske za pomlajevanje, redno obiskuješ kozmetični salon, ogledalo pa ti kljub temu kaže 10–15 let več, kot jih v resnici imaš.

To so najpogostejše napake pri ličenju, ki jih v lepotni rutini vsakodnevno ponavljamo.

Make up napake, ki te na videz postarajo

Pozabljaš na podlago (»primer«)

Večina podlag vsebuje hialuronsko kislino ali silikon, prav ti dve sestavini sta namreč odlični za zmanjševanje por in glajenje drobnih gub. Kožo naredita gladko in sijočo, hkrati pa predstavljata odlično podlago za puder in ličila, zato podlage nikar ne zanemarjaj, saj prav ta zagotavlja neoporečen make up look.

Neprimeren puder

Najpogostejša napaka pri pudrih je vsekakor njihova neprimerna barva. Izbiraj odtenke, ki so svetlejši od tvojega tena, pri mešanju pa uporabljaj gobico za ličenje. Tako bo površina kože bolj gladka in vse nepravilnosti prekrite.

Še ena napaka je uporaba pudra na napačnih mestih. Izogibaj se področju okrog oči, še posebej s pudrom v prahu, ki nepravilnosti in gube še dodatno poudarja.

Make up napake, ki te na videz postarajo

Zapomni si: slabo izbran puder pušča precej slabši vtis kot naravna koža brez ličil. Tudi predebela plast te lahko naredi vsaj 10 let starejšo.

Izbiraj formule, ki so »zmožne« izenačiti ten in ne ustvarjajo učinka maske. Tekoči pudri so boljša izbira od tistih v prahu ali kamnu.

Napačna izbira korektorja

Korektor je lahko tvoj najboljši prijatelj, pa tudi največji sovražnik. Tisti, ki ga uporabljamo za prekrivanje mozoljčkov, ima gostejšo teksturo, zato ga nikar ne nanašaj na podočnjake, saj bi jih tako le še bolj poudarila in drobne gubice okrog oči bi bile videti še večje in debelejše, kot so sicer. Seveda bodi pozorna tudi na odtenek.

»No-no« senčila

Neustrezne barve na vekah te lahko naredijo na pogled precej starejšo, kot v resnici si. Izogibaj se črnim in temno sivim senčilom, pa tudi tistim, katerih odtenek se ujema s tvojimi očmi. Na seznam »no-no« senčil uvrsti tudi metalna, saj svetlikajoča in bleščeča tekstura le še bolj poudarja gube. Mat senčila so precej boljša izbira, če pa hrepeniš po svetleči liniji, metalno senčilo nanesi le na sredino ali v notranji kotiček očesa.

Make up napake, ki te na videz postarajo

Maskara na spodnjih trepalnicah

Pred maskaro s kodralnikom trepalnice privzdigni in razpri pogled. Maskare nikoli in nikdar ne nanašaj na spodnje trepalnice, pa tudi s plastmi ne pretiravaj, saj predstavljajo avtocesto do starejšega videza.

Črtalo za oči

Čeprav uokvirjanje oči s črnim črtalom nikakor ne prispeva k mlajšemu videzu, ga vendarle ni treba povsem opustiti. Z leti se oči spuščajo in preprosto črtalo za oči lahko naredi čudeže. Privzdigni oči tako, da začrtaš linijo tik ob zgornjih trepalnicah in jo pri kraju nežno privihaj navzgor (pol centimetra proti sencam). Enako kot velja za maskaro, črtala ne nanašaj na spodnjo veko, saj optično zmanjšuje oči in povečuje podočnjake.

Make up napake, ki te na videz postarajo

Oblika obrvi

Ena od največjih napak, ki dodajajo leta, so preveč populjene obrvi. Ko se staramo, obrvi bledijo in se redčijo. Takrat na sceno stopajo barvice in senčila!

Izberi izdelek, ki je za odtenek ali dva svetlejši oz. temnejši od tvojih naravni las in obrvi. Tanke, usločene obrvi dodajajo leta, vendar imamo srečo, saj make up instagram skupnost forsira prav nasprotno – goste in nekoliko skuštrane obrvi, ki nas vselej naredijo mlajše na pogled.

Make up napake, ki te na videz postarajo

Tanke ustnice

Make up nasveti so jasni – temne, metalne in mat šminke dodajajo leta! Izbiraj rožnate, nude ali marelične barve, saj z njimi ne moreš zgrešiti. S časom ustnice postajajo vse tanjše, temni odtenki pa to le še bolj poudarjajo. Z mat šminkami so bolj vidne tudi drobne linije okrog ustnic, ki jih pred tem morda nismo niti opazili.

Niti šminke z modrim podtonom niso dobra izbira, saj ustnice ne le zmanjšajo, pač pa jih naredijo tudi hladne in mrtvaške.

Namesto gostih struktur izbiraj lažje, prozorne in svetlejše. Če se vseeno ne moreš upreti mat šminkam, stvar preokreni tako, da čeznje naneseš plast brezbarvnega sijaja za ustnice.

Med pogoste make up napake uvrščamo tudi uporabo barvic za oči, posebej kadar niso v istem odtenku kot šminka. Če želiš šminko nanesti bolj natančno, s čopičem uokviri robove ustnic in zatem zapolni prazen prostor znotraj robov.

Make up napake, ki te na videz postarajo

Umetni sijaj

Pretiravanje z rdečilom je lahko usodno, še posebej, če uporabljaš rdeče tone. Raje izberi kremne strukture v nežnejših niansah. Pomembno je, da obraz ne zadobi tistega neprijetnega umetnega sijaja. Izdelki, kot sta rdečilo in osvetljevalec, se usedejo v vsako poro in maksimalno poudarjajo tudi vse tisto, kar smo si želeli prikriti. Za naraven sijaj je dovolj, da obraz redno vlažiš in ga po ličenju pošpricaš s sredstvom za pričvrščevanje.

Pretemen bronzer

Vsi dobro vemo, da zagoreli ten kožo pomladi, preveč bronzerja pa ima prav nasproten učinek. Če je tvoja polt svetlejša, nikar ne izbiraj najtemnejših odtenkov. Potrudi se, da ga vselej nanašaš na dnevni svetlobi, in se izogibaj večkratnim prehodom preko istih mest.

Make up napake, ki te na videz postarajo

Preberi še: Kako te ličila in frizura lahko na videz pomladijo

Za ta videz priporočamo

 • L'Oréal Paris Infaillible Primer Pore Refining

  Takojšnje naročilo
 • Maybelline New York Superstay 24 H

  Takojšnje naročilo
 • NYX Professional Makeup Can't Stop Won't Stop Contour Concealer Neutral Tan

  Takojšnje naročilo
 • L'Oréal Paris Isabel Marant Eyeshadow Smoke Duo

  Takojšnje naročilo
 • Maybelline New York SnapScara Pitch Black

  Takojšnje naročilo
 • Maybelline New York Tattoo Liner Deep Onyx

  Takojšnje naročilo
 • L'Oréal Paris Brow Artist Pomade Chatain

  Takojšnje naročilo
 • L'Oréal Paris Color Riche Shine Only In Paris

  Takojšnje naročilo

Povezane teme: make up , maskara, senčila za oči , rdeča šminka , svečani make up , senčenje obraza , črtalo za oči , oči , šminka, rdečilo za ustnice , tekoči puder , puder, večerni make up , dnevni make up , nude , rdečilo, obrvi, korektor, osvetljevalec, bronzer, primer

Registrirajte se / Prijavite se

Makeup recommends

Preizkusili smo maskaro Lancôme Lash Idôle: to so naši vtisi

Dolgo pričakovana maskara Idôle znamke Lancôme je naposled prispela in ponudila se nam je priložnost, da jo preizkusimo...