Nepravilno ličenje in kako se mu izogniti

Da bi bila ličila videti neoporečno, potrebujemo veliko znanja, prakse, pa tudi napak! Te so sestavni del uspeha in ne reče se kar tako, da se iz napak najbolje učimo. Če imaš že veliko izkušenj, pa ti vendarle ne uspe doseči tistega, kar želiš, si lahko prepričana, da nekaj ne počneš kot je treba. Pomagali ti bomo, da še pravi čas prepoznaš in se uspešno izogneš nekaterim od najpogostejših pasti ličenja.

Začetek pred začetkom

Preden odpremo temo o pudrih, moraš vedeti, da pretirano čiščenje obraza ne deluje v tvoj prid. Povsem zadostuje umivanje dvakrat na dan, zjutraj in pred spanjem. Uporabljaj blaga, neagresivna sredstva in kožo redno hidriraj s primernimi kremami. Če obrazu ne zagotoviš dovolj vlage, bo videti nadraženo, napokano, staro in utrujeno. V tem primeru pa ti nobeno ličilo ne more pomagati.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MAKE💋UP (@_mymakeup__) on

1. Puder

Po elementarni negi preidemo na puder. Tekočega nanašamo izključno s tapkanjem, nikakor z razmazovanjem, če uporabljaš puder v prahu, pa namesto ploščatih raje izbiraj ravno prirezane čopiče, s katerimi izdelek enakomerno razpodeli.

Pazi na količino, saj preveč pudra na obrazu ustvarja kaos. Najprej, ogroženo je zdravje kože, saj se pore lažje mašijo, in drugo, videti je kot karnevalska maska. Enako velja za puder v kamnu. Če ga uporabljaš za pričvrščevanje ličil, bodi zelo umerjena, ali pa za podaljšanje obstojnosti raje uporabi namensko pršilo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by YSL Beauty Official (@yslbeauty) on

Če puder, ki ga uporabljaš, ne prekriva problematičnih področjih, rešitev ni v njegovem kopičenju, pač pa v drugem izdelku, takšnem z večjo prekrivno močjo. Da bi ličila trajala dlje, še posebej, ko gre za »težka« ličila ob posebnih priložnostih ali v velikih vročinah, pred pudrom obvezno nanesi podlago!

2. Korektor

Vloga korektorja je, da prekrije, ne pa le še bolj poudari pomanjkljivosti na obrazu. V tem leži odgovor na vprašanje – kaj pride prej na vrsto? Torej, najprej puder, zatem korektor, saj, kot razkriva že samo ime, je namenjen korigiranju tistega, kar pudru ni uspelo.

Korektor mora biti 2-3 odtenke svetlejši od tvojega naravnega tena in prav tako kot puder ga nanašamo s tapkanjem prstov. Če ga razmažeš, se bo usedel v pore in gube, ki bodo tako postale še opaznejše, kar je seveda pravo nasprotje tistega, kar želimo doseči. Vsaka težava na obrazu ima svojo rešitev … Korektor za podočnjake ni isto kot korektor za mozolje. Različni korektorji se razlikujejo tudi po barvi, zato poišči tistega, ki lahko reši konkreten problem.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by L'Oréal Paris Makeup (@lorealmakeup) on

3. Senčila

Črnih, temno sivih, svetlečih ali senčil z bleščicami nikdar ne nanašaj preko cele veke, posebej če imaš drobne oči, ali želiš »zmanjšati« svojo starost. Temna senčila na celi veki lahko uporabiš le pod pogojem, da so tvoje oči izredno velike.

Za celo površino uporabljamo nevtralna mat senčila, ki očem dodajo globino in jih vizualno povečajo. Drugi, temnejši odtenek nanesi tik nad veko, tam kjer se predel spaja s čelno kostjo (vdolbinica pod obrvmi).

Pretemnih senčil nikdar ne nanašaj na spodnjo linijo trepalnic, saj bi pogled tako zaprla in svojemu videzu dodala kakšno leto preveč.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maybelline New York (@maybelline) on

4. Črtala in tuši

Če si želiš doseči učinek pomlajevanja, ali nevtralizirati tim. »žalosten« pogled, zariši precizno linijo po dolžini cele zgornje veke, pri tem sledi liniji trepalnic, ki jo blago privihaj proti sencam, in to maksimalno pol centimetra. Enako kot za senčilo tudi za črno barvico velja, da ni priporočljiva za spodnjo veko, saj vizualno zmanjša oči in poudari podočnjake.

5. Maskara

Pred nanosom maskare bi bilo dobro, da s kodralnikom trepalnice privzdigneš in tako razpreš oči. Ne pretiravaj s plastmi (maksimalno 2-3), saj boš sicer videti precej starejše, zelo mogoče pa je, da se boš namučila tudi s kepicami, ki se bodo skozi dan krušile po celem obrazu. Maskare na zgornje trepalnice ne nanašaj v eni sami potezi, pač pa izključno s cik-cak gibi, od korena proti vrhu. Za spodnje trepalnice velja nasprotno. Krtačko postavi vertikalno in v eni sami potezi nanesi eno samo plast maskare.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maybelline New York (@maybelline) on

6. Obrvi

Preden začnemo zgodbo o barvi, moramo nujno definirati obliko. Pretanke obrvi nikdar ne bodo zaželene. Dodajajo namreč kilograme in leta, tudi kadar niti s tehtnico niti z leti nimaš težav. Debelejše in zgoščene obrvi, ki spremljajo naravno linijo, so zagotovo najboljša izbira.

Zdaj pa naprej. Če so tvoji lasje svetli, vzemi barvico, ki je dve do tri odtenke temnejša, če pa imaš temne lase, naj bo barvica prav toliko svetlejša. Prameni, ombre in šatirani lasje zahtevajo obrvi, prilagojene najsvetlejšim odtenkom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MAKE💋UP (@_mymakeup__) on

Niti pod razno ne pretiravaj s potemnitvijo obrvi, posebej ne pri korenu nosu, saj bodo tvoje oči sicer videti precej manjše, obrvi pa povešene.

7. Rdečilo

Če uporabljaš rdečilo, je pomembno, da ga nikdar ne naneseš na področje v bližini nosu in na sredine lic, saj boš sicer namesto naravnega videza dosegla videz izpuščajev. Začni z majhno količino, zatem količino rdečila postopoma stopnjuj, vse dokler ne dosežeš želene barve in učinka.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by L'Oréal Paris Makeup (@lorealmakeup) on

8. Bronzer

Čeprav večina ljudi misli, da so bronzerji s toplimi toni idealni za konturiranje, je to velika zmota. Zlati, oranžni in bronasti odtenki na licih delujejo preveč umetno. Umetniki ličenja priporočajo mat bronzerje s hladnimi toni, ki so videti bolj naravno.

Še ena velika napaka je, če bronzer nanašaš preko celega obraza. Pravilo je preprosto: njegovo mesto je na točkah, ki jih sonce najprej doseže, torej na ličnicah, na čelu in bradi, kot da ob strani obraza želiš zarisati številko 3.

Svetlejši polti ne pristajajo najtemnejši odtenki, z njimi je videti starejša, pomanjkljivosti obraza pa postanejo opaznejše. S čopičem ne prehajaj večkrat preko lic, saj bi tako ustvarila temne proge.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maybelline New York (@maybelline) on

9. Osvetljevalec

Predvsem pazi na to, ali osvetljevalec oz. »highlighter« uporabljaš v dnevni ali večerni kombinaciji ličenja. Za čez dan zadošča tanek sloj na vrhovih ličnic in Kupidovem loku, zvečer pa si lahko bolj razsipna in ga naneseš na centralni del čela, po sredini nosu, pod obrvi, v notranje kotičke oči in seveda tudi tokrat na vrhove ličnic ter nad sredino zgornje ustnice. Osvetljevalec je namenjen temu, da poudari glavne adute obraza, če pretiravaš s količino ali zgrešiš mesta za nanos, pa boš dosegla kontra učinek.

10. Ustnice

Barvice za ustnice služijo poudarjanju ustnic, povečanju volumna in preprečevanju eventualnega razmazovanja šminke oziroma zagotavljanju obstojnosti. Vendar pa mora biti barva črtala ali barvice povsem usklajena z barvo šminke. Če se odtenka razlikujeta, bo učinek prava polomija!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maybelline New York (@maybelline) on

Katere od teh napak si največkrat naredila? Sporoči nam v komentarjih!

Preberi še: Zakaj je tudi to poletje mat tekoča šminka glavni trend med ličili

Za ta videz priporočamo

 • L'Oréal Paris True Match Rose Vanilla 2C

  Takojšnje naročilo
 • L'Oréal Paris infaillible More Than Concealer

  Takojšnje naročilo
 • Maybelline New York Burgundy Bar Palette

  Takojšnje naročilo
 • L'Oréal Paris Flash Cat Eye Superliner

  Takojšnje naročilo
 • Maybelline New York SnapScara Pitch Black

  Takojšnje naročilo
 • L'Oréal Paris Melon Dollar Baby Blush

  Takojšnje naročilo
 • NYX Professional Makeup Born To Glow Highlighting Palette

  Takojšnje naročilo
 • Maybelline New York SuperStay Matte Ink Heroine

  Takojšnje naročilo

Povezane teme: make up , maskara, senčila za oči , rdeča šminka , svečani make up , senčenje obraza , črtalo za oči , oči , rdečilo za ustnice , tekoči puder , puder, konturiranje, ustnice, mat, večerni make up , dnevni make up , Novoletni make up, rdečilo, korektor, primer, Maybelline New York , trepalnice, L'Oréal Paris, NYX Professional Makeup

Registrirajte se / Prijavite se

Makeup recommends

Zakaj izbrati tekoči puder, obogaten s hialuronsko kislino?

Hialuronska kislina je zadnjih nekaj let nenehno omenjana v lepotni industriji, kjer je pogosta sestavina krem in serumov za obraz...