Puder v kamnu: vse, kar ste si zmeraj želele vedeti

Puder v kamnu – Nekdanja dominanta v svetu ličil

Brez tega drobnega make up pomočnika si sploh ni mogoče zamisliti vsakdana. Precej preden so na sceno stopili podlage, tekoči podri, obarvane kreme in baze, je puder v kamnu že dominiral v svetu olepševanja. Ličila so bila od nekdaj eden od načinov za izražanje družbenega statusa, zato so puder v kamnu prvi uporabljali vladarji in mogočneži. Njegova barva je bila izredno svetla, saj je le svetla polt veljala za prestižno. Bogati družbeni sloji se nikdar niso izpostavljali soncu in dovolili, da bi njihova koža postala temna, zato so to malo škatlico imeli pri roki, ne glede na to, kje so se nahajali.

Kasneje, ko se je zavest o ličenju razvijala, se je tudi popularnost tega izdelka razširila izven vladajočih slojev in postal je obvezna oprema vsake ženske torbice. Čeprav so ga pogosto uporabljali na skrivaj in ga zamaskirali tako, da se na prvi pogled ni dalo ugotoviti, za kaj gre, je želja za njim vztrajno rasla.

Puder v kamnu: vse, kar ste si zmeraj želele vedeti

Puder za obraz, ki je bil do tedaj dosegljiv le v prahu, se je pogosto posipal in ni bil praktičen za prenašanje, zato se je s časom njegova forma transformirala in puder v prahu je postal zbit, s tem pa je njegovo nanašanje in prenašanje postalo precej bolj preprosto in praktična. Škatlica pudra se je skozi zgodovino spreminjala in postajala vse bolj kompaktna, dodali so ji tudi ogledalo, izdelek pa so preimenovali v kompaktni puder. Prvi kozmetični delavci, ki so opazili pomen in potencial tega izdelka, so ga izpopolnjevali vse do pudra, kakršnega poznamo danes. To so bili seveda francoski umetniki ličenja.

Vloga pudra v kamnu v kozmetični industriji

Danes sta pomen in pozitivna vloga tega izdelka za ličenje nepravično zapostavljena.

Pričvrstitev tekočega pudra

Najpogosteje ga uporabljamo predvsem za fiksiranje ličil, posebej tekočega pudra. Obstaja več zadev, na katere moraš biti pozorna, preden z njim prekriješ plast tekočega pudra. Na prvem in najpomembnejšem mestu je, da paziš na nanašanje tekočega pudra, saj noben puder v kamnu, ne glede na stopnjo njegove kakovosti, ne more popraviti napak, ki so se zgodile v predhodni fazi. Prav tako po nanosu tekočega pudra ne čakaj, ampak ga takoj pričvrsti s pudrom v kamnu.

Puder v kamnu vse, kar ste si zmeraj želele vedeti

Prekrivanje in matiranje sijaja na T področju

Puder v kamnu odlično matira sijaj, ki se na koži pojavlja predvsem na čelu, nosu in bradi. Njegova lahkotna tekstura zagotavlja obstojnost skozi ves dan, hkrati pa koži omogoča, da diha.

Popolna nadomestitev tekočega pudra

Če misliš, da puder v kamnu ni dovolj in da se ne more kosati s tekočimi pudri, pa se mu zato izogibaš, si v zmoti. Danes so na trgu dosegljivi mineralizirani pudri v kamnu s prekrivno močjo, enakovredno pudrom v tekoči obliki. Ti pudri poleg odličnega prekrivanja vsebujejo tudi najmanj potencialnih alergenov in prijajo tudi najbolj občutljivi koži obraza, zato so fantastična izbira pudra za občutljivo kožo obraza, celo boljša kot tekoči pudri.

Kako izbrati idealen puder v kamnu?

Prepoznaj svoj tip kože

Da bi izbrala najboljši puder za tebe, se moraš najprej obvezno posvetovati s svojim dermatologom in določiti tip tvoje kože.

Puder v kamnu vse, kar ste si zmeraj želele vedeti

Puder v kamnu je posebej priporočljiv za tiste s problematično in mastno kožo obraza. Za razliko od tekočega pudra, ki že tako razširjene pore še dodatno maši, je puder za mastno kožo obraza v kamnu idealna rešitev. Koža, ki se zlahka masti, je pogosto nagnjena k burnim reakcijam na določene sestavine tekočega pudra. Puder v kamnu ne pušča mastnih sledi na koži in ne maši por, pač pa koži omogoča dihanje in jo naredi žametno in nežno.

Puder v kamnu je najmanj prijeten za izredno suho kožo, saj suhe predele lahko še bolj poudari, zato je bolje, da v tem primeru izbereš tekoči puder za suho kožo obraza.

Določi pravi odtenek pudra za tebe

Puder v kamnu vse, kar ste si zmeraj želele vedeti

Zelo je pomembno, da izbereš najbolj ustrezen odtenek. Priporočamo ti, da izbereš tisti odtenek pudra v kamnu, ki se najbolje ujema s tvojim naravnim tenom. Če se vseeno odločiš za neko svetlejšo ali temnejšo barvo, ne bodi presenečena, če bo tvoj obraz videti nenaravno ali obložen z masko.

Kako in s pomočjo česa nanašamo puder v kamnu?

Največkrat skupaj z izdelkom dobimo tudi gobico za nanašanje, vendar strokovnjaki odsvetujejo njeno uporabo na račun čopiča za ličenje. Najboljši in najbolj praktičen čopič je okroglast, širok in gost, da lahko kar najbolj prekrije vse nepravilnosti in puder enakomerno razporedi preko celega obraza. Pri nanašanju pudra v kamnu čopiča nikar ne pritiskaj in ne uporabljaj grobih gibov. Z okroglim, širokim čopičem za ličenje nežno preidi čez T območje, od tam pa proti vsem ostalim delom obraza.

Puder v kamnu vse, kar ste si zmeraj želele vedeti

Puder v stiku – Še kompaktnejši puder v kamnu

Zadnja leta so mnoge kozmetične hiše ponudile svoje izvedbe pudra v stiku. Kot nam pove zgodovina razvoja pudra v kamnu, gre za nadaljnje izpopolnjevanje izdelka, da bi ta postal kar najbolj učinkovit in kompakten. Pudri v stiku so manjši od tistih v škatlici, po velikosti se lahko merijo s šminko za ustnice. Pogosto imajo večplasten namen, zato so odlično nadomestilo drugih izdelkov, kot so korektor, puder in osvetljevalec. Če pudra v stiku še nisi preizkusila, ti srčno priporočamo, da ga uvrstiš med obvezne dnevne make up izdelke, ki jih imaš vselej pri roki.

Triki profesionalcev – Druge prednosti pudra v kamnu

Za konec tega vodiča ti razkrivamo trike ličenja pravih profesionalcev, ki puder v kamnu uporabljajo na več načinov:

- Nanašajo ga tudi na veke pred nanosom senčil, posebej ko ličijo nekoga z mastno kožo. Tako matirajo kožo vek in preprečujejo razlivanje tekočega črtala.

- Umetniki ličenja kompaktni puder pogosto nanesejo tudi preko prve plasti maskare, in sicer s pomočjo tankega čopiča, zatem pa nadaljujejo z drugo plastjo maskare. S tem trikom trepalnice zadobijo precej večji volumen, pa tudi dolžino.

Preberi še: Kako te ličila in frizura lahko na videz pomladijo

Za ta videz priporočamo

 • Maybelline New York Fit Me Compact Powder Buff Beige 130

  Takojšnje naročilo
 • Maybelline New York Fit Me Matte

  Takojšnje naročilo
 • Maybelline New York Fit Me Powder 115

  Takojšnje naročilo
 • NYX Professional Makeup Can't Stop Won't Stop Banana Setting Powder

  Takojšnje naročilo
 • NYX Professional Makeup Finishing Powder Mint Green

  Takojšnje naročilo
 • NYX Professional Makeup Finishing Powder Translucent

  Takojšnje naročilo
 • NYX Professional Makeup Can't Stop Won't Stop Setting Powder

  Takojšnje naročilo
 • Lancôme Loose Setting Powder

  Takojšnje naročilo

Povezane teme: make up , puder, večerni make up , dnevni make up , NYX Professional Makeup Can't Stop Won't Stop, Maybelline New York , L'Oréal Paris, Lancôme

Registrirajte se / Prijavite se

Makeup recommends

Kaj je retinol in zakaj bi ga morala uporabljati?

Zamisli si, kako dobro bi bilo, če bi obstajala čarobna sestavina, ki upočasnjuje staranje kože, odstranjuje gube, rdečico, temne madeže, akne...