Zbogom, suhe in razpokane ustnice!

Vsi hrepenimo po gladkih, sočnih in zapeljivih ustnicah, še posebej v poletnem času, ko je najtežje doseči zdrav in bleščeč videz. Topel veter, visoke temperature, sonce, encimi iz sline – krivcev za razpokane ustnice je skoraj preveč. Kako lahko torej preprečiš ta dolgočasni in pogosto tudi zelo boleč pojav, ki kvari lepoto tvojega obraza, ne glede na vrhunska ličila?

Zbogom, suhe in razpokane ustnice

Dobra izbira vs. slabe navade za razpokane ustnice

Dobro vemo, kako je sonce škodljivo za kožo, mnogi pa se ne zavedamo, da so ustnice prav posebej občutljive! Ne vsebujejo melanina, pigmenta, ki ščiti pred negativnimi vplivi sončnega sevanja, zato ej uporaba balzama z zaščitnim faktorjem praktično nujna.

Poleg poletnih vremenskih pogojev ta neprijeten problem povzročajo tudi pomanjkanje vitaminov, različne alergije, dehidracija organizma, kajenje, stalno oblizovanje in vlaženje ustnic …

Pomembno je, da poleg spremembe slabih navad pametno izbiraš kozmetične izdelke – potrebuješ takšne, ki kožo obnavljajo, intenzivno hidrirajo in vsebujejo sestavine, kot so panthenol, glicerol, kokosovo in mandljevo olje, vitamina E, A itd.

Zaradi širokega spektra barv nekatera olja za ustnice poleg svojega zaščitnega in negujočega delovanja lahko nadomestijo celo glos ali sijaj za ustnice.

Suh zrak

V prostorih, kjer preživljaš največ časa, na grelna telesa redno postavljaj posodice z vodo, da bi se zrak manj sušil. Prostore redno zrači, saj vse to blagodejno vpliva na manjše izsuševanje kože telesa, pa tudi ustnic.

Recept za polne ustnice

V poletnem času je priporočljiv piling ustnic. Namesto možnosti kemičnih procesov se raje osredotočaj na naravne zmesi, ki jih lahko pripraviš kar sama doma. Čim odstraniš odmrlo plast celic, bodo ustnice avtomatsko videti lepše, njihova razpokana različica pa bo samo še bled spomin.

Zbogom, suhe in razpokane ustnice

Zmešaj žličko kristalnega sladkorja, dve žlički medu in malo vazelina. Sestavine dobro združi in zmes nanesi na ustnice, ki jih nato nekaj minut nežno masiraj. Sladkor odstrani plast odmrle kože, med in vazelin pa hidrirata in hranita suhe ustnice, ki bodo takoj po negi postale mehke in sočne.

Ne glede na to, ali imaš raje naravne, tim. »nude« šminke, ali takšne z močnimi barvili, misli na to, da celo barvica za ustnice lahko prispeva k večjemu izsuševanju. Priporočljivo je, da uporabljaš kremaste, vlažilne šminke, ali da ustnice po ličenju z barvico premažeš z balzamom.

Prehrana – kaj pomaga in kaj škoduje?

Čeprav se sprva zdi nepomemben, je vnos hrane in vode bistven za hidratacijo, zato le pazi na svojo prehrano. Razpokane ustnice so lahko posledica nezadostnega vnosa vitamina B, posebej vitamina B2, zato bi bilo dobro, povečaš vnos zelene listnate zelenjave, žitaric in mlečnih izdelkov, pa tudi živil, bogatih z vitaminom A (korenček, paradižnik …). Vnos tekočine, predvsem vode, mora biti nenehen, saj preprečuje dehidracijo. Prav tako lahko zaščitni sloj ustnic ogrozita prekisla in preveč začinjena hrana ter alkohol, zato se jima izogibaj v širokem loku.

Zbogom, suhe in razpokane ustnice

Pet nasvetov pod oznako »neprecenljivo«!

1. Hidriranje ustnic je posebej pomembno! Ne le čez dan (ko je na vrsti čim večkrat), balzam nanesi tudi pred spanjem, da bi se zjutraj prebudila z lepimi in negovanimi ustnicami.

2. Pred spanjem s čisto brisačo ustnice masiraj nekaj minut, si umij obraz, zatem pa nanesi tanek sloj vazelina ali hranljivega balzama za ustnice, ki vsebuje negujoča olja, vitamin E ali aloe vero.

3. Ustnic nikar ne oblizuj z jezikom, saj slina lahko vpliva na še večje izsuševanje kože.

4. Ne lušči in ne grizljaj posušenih delov ustnic, saj bi sicer napravila še večji problem, ranice pa bi se težje zarasle.

5. Dokler si ustnice ne opomorejo povsem, se izogibaj mat formulam. Če se jim nikakor ne moreš upreti, pred nanosom uporabljaj vlažilne podlage. Da bi si zagotovila omamen videz in svežino, čez šminko nanesi plast balzama.

Preber še: Monokromatska ličila: Celoten videz v eni barvi

Za ta videz priporočamo

 • L'Oréal Paris Rouge Signature Brilliant Be Captivating 305

  Takojšnje naročilo
 • L'Oréal Paris Rouge Signature Brilliant Be Outstanding 302

  Takojšnje naročilo
 • NYX Professional Makeup Bare with Me Lip Conditioner

  Takojšnje naročilo
 • NYX Professional Makeup Shout Loud Satin Silk

  Takojšnje naročilo
 • Lancome Absolue Rouge Base Rosy

  Takojšnje naročilo
 • Maybelline New York Superstay Matte Ink Romantic

  Takojšnje naročilo
 • Kiehl's Butterstick Lip Treatment SPF 30

 • Kiehl's Love Oil Lips Botanical Blush

Povezane teme: nega, bleščilo za ustnice , ustnice, večerni make up , dnevni make up , Lancome, Maybelline New York , L'Oréal Paris, NYX Professional Makeup

Registrirajte se / Prijavite se

Makeup recommends

Dnevna in nočna krema za obraz: v čem je razlika?

Tu smo zato, da odgovorimo na vse tvoje negotovosti in ti razkrijemo, zakaj z dnevno kremo začenjamo dan, z nočno pa ga zaključimo...