4 razlogi, zakaj se izogibati podaljševanju ali geliranju nohtov

Preveč obveznosti, premalo časa, kdo le zmore skrbeti še za nohte, za piljenje in lakiranje, sušenje in popravljanje … sploh pa vse to lahko uredimo kar v salonu. Dolgi, kratki, pikasti, črtasti, francoska manikira, zašiljeni, ovalni, enobarvni, pisani, s sličicami, nalepkami, bleščicami itd. Samo migni s prstom, in tvoji bodo! Podaljševanje nohtov je postalo del mode, in to pod izgovorom, da zagotavlja več tednov miru in urejenosti. Zgodba namreč pravi, da neoporečna manikira naše roke krasi tako trajno, da smo lahko povsem brez skrbi. Pa je res tako super, kot zveni? Kaže, da vendarle ne …

1.Zdravstveni alarm

Nepropusten gel in izpostavljanje sevanju UV lučk, ki ga ponavljamo vsake dva do tri tedne, povsem gotovo nista čisto neškodljiva. Razen poškodbe nohtov, nanašanje plastike in gela negativno vpliva tudi na kožo rok. Ne dvomimo, da ti bo rezultat všeč, vendar bi se morala vprašati, kaj se dogaja pod materialom, ki ga uporabljamo za podaljševanje ali geliranje nohtov?

4 razlogi, zakaj se izogibati podaljševanju ali geliranju nohtov

Dejstvo, da dlje časa nimamo nikakršnega vpogleda v ozadje naših nohtov, ni nič kaj razveseljivo. Prav nasprotno. Takšni kozmetični postopki lahko izzovejo alergijske reakcije, bakterijske infekcije in glivice, ne da bi to opazili vse do trenutka odstranjevanja gel laka. Prav zato to tehniko priporočamo le za specialne priložnosti, in še to ob obveznem nanašanju kreme za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem na zgornjo stran dlani.

2.Nevarne kemikalije

Ena od “najbanalnejših” posledic pogostega nanašanja gela so krhki nohti. Ti se s časom začnejo listati, zgodi pa se tudi, da nohtna ploščica po postopku z UV lučko začne boleti ali peči. Nohti pogosto tudi spremenijo svojo barvo, saj pod gelom ne morejo dihati, lahko se celo deformirajo.

Absurd je še večji prav zato, ker tehnika, ki naj bi predstavljala sinonim za zaščito in utrjevanje nohtov, doseže povsem nasprotni učinek. Strokovnjaki opozarjajo, da ne glede na kakovost geli vsebujejo številne škodljive kemikalije, ki se vpijajo tudi z dihanjem, zato škoda ni omejena zgolj na nohte, negativne posledice se lahko začnejo nalagati po organizmu.

4 razlogi, zakaj se izogibati podaljševanju ali geliranju nohtov

3.Glivice, bakterije, infekcije

Gel nohti so idealen “poligon” za razvoj glivic in bakterij, celo ekcemov. V pripravljalni fazi se nohte pili, s tem pa se stanjša nohtno ploščico. Na teh mestih se zadržuje voda in ko čeznje nanesemo neprepustno plast gela, ta ne more več izparevati, zato pride do razvoja bakterij in glivic, ki jih pred odstranitvijo gel laka ni mogoče zdraviti.

Ker saloni v glavnem ne uporabljajo novih pilic in škarjic za prav vsako stranko, bodi pozorna, da v tvojem kozmetičnem salonu opremo redno dezinficirajo. S tem lahko preprečiš tveganje za infekcijami.

4.Tveganja UV sevanja

Za sušenje gela se uporablja lučke z UV valovanjem, ki vežejo gel za nohte. Ta segment je tudi najbolj škodljiv, saj UV žarki ogrožajo kožo rok in izzivajo njeno prezgodnje staranje, hiper-pigmentacijo, kontaktni dermatitis in alergije.

4 razlogi, zakaj se izogibati podaljševanju ali geliranju nohtov

Nekatere raziskave so pokazale neposredno povezanost med ultravijoličnim sevanjem, ki mu podvržemo nohte, z rakom kože, spet druga to mišljenje negirajo, saj naj bi bilo za razvoj bolezni potrebnih približno 250 let tedenske manikire.

Če se vrnemo na začetek tehtanj in na eno stran postavimo prihranek časa, na drugo pa vsa tveganja podaljševanja ali geliranja nohtov, je stvar jasna – hitro v trgovino po klasične lake in vesele barve, ki bodo zaznamovale nov letni čas! Preverjeno je pač preverjeno.

Preberi še: Pomladni trend manikire: »negative-space« nohti

Za ta videz priporočamo

 • L'Oreal Paris Color Riche Vernis A L’Huile 226

  Takojšnje naročilo
 • Maybellne New York Color Show 31

  Takojšnje naročilo
 • L'Oréal Paris Color Rich 770

  Takojšnje naročilo
 • Maybelline New York Color Show 353

  Takojšnje naročilo
 • Maybelline New York Color Show 70

  Takojšnje naročilo
 • L'Oréal Paris Color Rich 550

  Takojšnje naročilo
 • Maybelline New York Color Show City Smoke

  Takojšnje naročilo
 • Maybellne New York Color Show 301

  Takojšnje naročilo

Povezane teme: nohti, nega, manikira

Registrirajte se / Prijavite se

Makeup recommends

Lahko rešite težave nepopolne kože

Zadnjih nekaj let so izdelki z ogljem, kot so maske in čistilna sredstva, doživeli pravi vzpon, razlog pa tiči v naslednjem...