Zgodovina laka za nohte

Nohti v antiki

Vse se je začelo presenetljivo dolgo nazaj. Prvo barvanje nohtov omenjajo že 3000 let pred novim štetjem na Kitajskem! Bodimo natančni, šlo je za barvanje prstnih konic, prakso članov kraljeve družine, ki so negovali dolge nohte in s tem kazali, da jim ni treba nič delati. Tisočletje ali dva pozneje, so sredstvo, ki ga danes imenujemo lak za nohte, izdelovali iz čebeljega voska, beljakov, smole in barv, pridobljenih iz različnih vrst zelenjave. Priljubljeni barvi kraljeve družine sta bili srebrna in zlata, saj jih je bilo najbolj težko ustvariti.

V starem Egiptu je barva nohtov kazala pripadnost družbenemu sloju. Nevtralne barve (današnji nohti v nude -   kožni barvi) so nosili nižji družbeni sloji, medtem ko so rdeči nohti bili znak pripadnosti višjim slojem. Zato nas ne čudi kult, ki ga še danes imajo rdeči nohti! Egipčani so rdečo barvo za nohte pridobivali iz kane.

Prvi saloni za manikiro

 

A post shared by essie (@essie) on


Nega nohtov se je spreminjala in razvijala skozi stoletja, prvi salon za manikiro pa so odprli okrog leta 1870 v Parizu. Sledil je že takrat razburljivi New York, kjer so nekaj let pozneje v četrti Manhattan odprli prvi salon za nego nohtov v Ameriki.

Nohti, navdahnjeni z avtomobili

V dvajsetih letih preteklega stoletja je vizažistka Michelle Menard, navdahnjena z akrilnimi barvami visokega sijaja, ki so jih uporabljali za barvanje avtomobilov, tovrstno barvo preizkusila na svojih nohtih in osvojila srca mladih, željnih novosti. Podjetje Menard je izkoristilo njeno idejo in ustvarilo prvi komercialni lak za nohte. Bil je na voljo v nekaj odtenkih in možno ga je bilo kupiti celo v času velike depresije.

Zlati Hollywood in rdeči nohti

 

A post shared by essie (@essie) on


Glamurozni rdeči nohti so slavo doživeli z vzponom barvnega filma v Hollywoodu. Zvezde so nosile kričeče rdeče nohte, še posebej pa jih je oboževala igralka Rita Hayworth. Torej, najprej sta jih sprejela Hollywood in visoka moda, nato pa še ves svet.

Še nekaj zanimivosti

- Prve umetne nohte je ustvaril nek zobar. V petdesetih letih preteklega stoletja jih je naredil iz zobarskega materiala.  
- Danes zelo priljubljena francoska manikira je nastala v sedemdesetih letih.
- Gibanji punk in grunge sta proslavili črni lak za nohte, na ženskih in moških rokah

Preberi še: Kraljevska poroka: Lak za nohte, ki je šokiral svet!

Za ta videz priporočamo

  • Essie Ballet Slipers

  • Essie Really Red

  • Essie Licorice

Povezane teme: nohti, manikira, essie

Registrirajte se / Prijavite se

Makeup recommends

Velikonočni videz za tvoje nohte

Ne, sploh ni treba, da ure in ure presediš v kozmetičnem salonu, čare velike noči lahko brez težav sama preneseš na svoje roke in nohte...