Akne v 30-ih in kako jih obravnavati

Če si mislila, da bo najtrdovratnejši in nadvse stresen problem iz najstniških dni v kasnejših letih postal samo grd spomin, te moramo na žalost razočarati, saj se pri mnogih ženskah akne pojavljajo tudi v tridesetih letih. Zrela koža je prav tako kot mlada najstniška koža lahko problematična in nagnjena k pojavljanju mozoljev. Najpomembneje je, da te težave ne ignoriraš, saj se nikakor ne bo rešila sama od sebe.

Akne v 30-ih in kako jih obravnavati

Zakaj se akne lahko pojavijo tudi v 30-ih?

Ko se poruši naravno ravnovesje kože zaradi stresa, onesnaženosti, neustrezne kontracepcije, »težkih« izdelkov za nego ali pregrobih pilingov, se lahko pojavijo akne. Zakaj? Koža proizvaja višek maščobe, da bi se tako zaščitila pred vsemi zunanjimi invazivnimi vplivi, ki rušijo njeno ravnovesje, in ta odvečni sebum izzove mašenje por, kar dalje vodi do pojavljanja ogrcev in kasneje aken.

Bodi pozorna na sestavine izdelkov za nego kože

Najpomembneje od vsega je, da se zavedaš velike razlike med aknami, ki se pojavljajo v najstniških letih, in aknami na zreli koži. Izdelki za akne zrele kože morajo biti izdelani posebej za to vrsto problemov. Izbira ustrezne formule je torej ključni korak v boju proti aknam.

Ni vsaka krema prava izbira in vse kreme niso enake! Dermatologi in kozmetiki najpogosteje priporočajo nego z izdelki s salicilno kislino, uvajanje antioksidantev v dnevno rutino, saj ti kožo branijo pred delovanjem prostih radikalov, in izdelke na niacinamidni osnovi oz. vitamin B3, ki se je pokazal kot izredno učinkovit pri vnetnih procesih.

Salicilna kislina je resnično lahko rešitev tvojih težav z aknami in je tudi najpogostejša sestavina tovrstnih izdelkov. V negi kože jo uporabljamo več kot 2000 let in dermatologi jo še danes najpogosteje priporočajo v boju proti aknam. Spada med beta hidroksilne kisline, ki prodirajo v globlje plasti kože obraza, s površine kože pa enako kot piling odstranjuje odmrle celice, preprečuje nastajanje komedonov in razvijanje aken.

Antioksidanti pomagajo koži, da se brani pred stresom, jo ščitijo, hkrati pa preprečujejo oksidacijo negovalnih izdelkov. So učinkovit zaveznik kože v boju proti prostim radikalom, ki so odgovorni za procese oksidacije v tkivih in poškodbe na koži.

Vlažilne naravne sestavine, kot na primer skvalan, derivat olive z olji, ki so kar najbolj podobna naravnim kožnim maščobam, bodo poskrbele, da tvoja koža zadrži potrebno vlažnost. Če vlažilne sestavine hkrati kožo tudi pomirjajo, še toliko bolje. Takšna je denimo aloe vera, ki jo že stoletja uporabljamo v medicini in je splošno znana po svojem vlažilnem delovanju.

Vitamin B3 je v kozmetičnih izdelkih znan po tem, da kožo posvetli in ji pomaga uravnovesiti izločanje maščob na površino.

Poenostavi svojo dnevno negovalno rutino obraza

Poenostaviti dnevno rutino nege obraza ne pomeni, da kožo zanemarjaš, pač pa da uporabljaš samo ustrezne izdelke, in to v pravih količinah.

Dvojno čiščenje obraza

Svojo negovalno rutino začni z metodo dvojnega čiščenja obraza, ki jo dermatologi in kozmetiki najpogosteje priporočajo, in z njo temeljito odstrani nečistoče ter zmanjšaj izločanje maščob. Ta metoda vključuje prvo umivanje z oljnim čistilcem, zatem pa še s kremnim ali gel preparatom za globinsko čiščenje. Uporabljaj izdelke, formulirane tako, da ti pomagajo pri prečiščevanju por, odstranjevanju umazanije in viška maščobe, kože pa pri tem ne izsušijo in ne narušijo njene naravne pregrade. Prav takšna sta oljni čistilec za obraz Kiehl's Midnight Recovery in gel za čiščenje Kiehl's Calendula Face Wash. Z izbranimi izdelki umivaj obraz vsako jutro in večer.

Tonik za mastno kožo

Naslednji negovalni korak naj bo tonik za kožo. Ta je zelo pomemben, čeprav ga večkrat zanemarimo, vendar po krivici, saj uravnoveša pH vrednost kože in predstavlja pripravo za naslednji korak v rutini. Uporabljaš ga lahko samo na ciljanih področjih z aknami ali za celoten obraz. Pri Kiehl’s lahko najdeš prav takšen tonik, in sicer tonik Calendula s cvetnimi listki ognjiča, ki na kožo delujejo protivnetno in pomirjujoče.

Ciljana nega

Nanašanje večslojnih izdelkov za nego ne bo rešilo tvojih težav. Še posebej, če uporabljaš bogate, goste kreme. Uporabljaj nežne formule, ki por ne mašijo, in še to v tankem sloju, ali pa uporabljaj kreme za ciljano nego, kakršna je Kiehl's Breakout Control Targeted Blemish Spot Treatment.

Prednost ciljane nege je, da sama določiš, katere dele obraza želiš negovati. Tudi pri tem ti ni treba pretiravati s količino, tanek sloj bo povsem zadoščal. Dobro bi bilo, da je izbrani izdelek za ciljano nego obogaten s salicilno kislino, pa tudi z antioksidanti in sestavinami, ki zmanjšujejo izločanje maščob.

Akne v 30-ih in kako jih obravnavati

Bonus nasvet

Čeprav so akne težava, ki je ne smeš reševati sama, pač pa izključno s pomočjo dermatologov, in prav tako stiskanje aken ne bi smela biti tvoja naloga, se zavedamo, da se je posledičnim brazgotinam praktično nemogoče izogniti. Zato ti priporočamo, da preizkusiš izdelek, ki deluje kot korektor in serum za zmanjšanje vidnih madežev, hiperpigmentacije in brazgotin, nastalih zaradi aken, in sicer Kiehl's Clearly Corrective Dark Spot Solution. Izdelki te vrste po navadi vsebujejo aktivni C vitamin, sestavine za izenačenje polti in hialuronsko kislino.

V komentarjih nam sporoči, kako se ti boriš s problemi aken na zreli koži.

Preberi še: Kaj je lepotni spanec in zakaj je pomemben

Za ta videz priporočamo

  • Kiehl's Midnight Recovery Concentrate

  • Kiehl's Calendula Deep Cleansing Foaming Face Wash

  • Kiehl ’s Calendula Herbal Extract Toner

  • Kiehl's Breakout Control Targeted Blemish Spot Treatment

  • Kieh's Clearly Corrective Dark Spot Solution Serum

  • Kiehl's Hemp Sativa Seed Oil Herbal Concetrate

  • Kiehl’s Powerful-Strength Line-Reducing Concentrate

  • Kiehl’s Cactus Flower & Tibetan Ginseng

Povezane teme: nega, Prekopiraj videz, anti-aging, večerna rutina, nega obraza, pravilna nega, hialuron, Kiehl’s izdelki, Kiehl’s

Registrirajte se / Prijavite se

Makeup recommends

Najboljše CC kreme in korektivni tekoči pudri za izenačen ten

Sanjaš o koži brez napak, izenačeni in gladki polti? Bi si želela, da brazgotine, akne, pigmentne lise in rdečica izginejo s tvojega obraza...