Kaj so razširjene pore in kako se jih rešiti

Kaj so pravzaprav razširjene pore?

Kaj so razširjene pore in kako se jih rešiti

Pore so drobne odprtine na koži, skozi katere ta izloča sebum in znoj. Prav tako so povezane z dlačnimi mešički. Ko pride do določene motnje v teh kožnih odprtinicah, se pojavi problem razširjenih por. Čeprav ne gre toliko za zdravstveni kot pa za estetski problem, lahko ob določenih primerih pride do okužbe in vnetnega procesa, ko se začnejo pojavljati razširjene pore, brazgotine, akne, ogrci ipd.

Zakaj se pojavijo razširjene pore?

Vzroki za povečane oz. razširjene pore so lahko:

- akne in ogrci,

- povečano izločanje sebuma, ki povzroči širjenje por in maščenje kože,

- poškodbe zaradi sončnega sevanja,

- neprimerna nega obraza.

Kako se rešiti razširjenih por?

Preden odkrijemo najboljšo rešitev, preverimo tvojo dnevno rutino nege kože. Verjamemo namreč, da je primerna nega prvi korak v spopadanju s problemom razširjenih por in aken. S pomočjo prave nege je razširjene pore mogoče precej omiliti.

Kaj so razširjene pore in kako se jih rešiti

Če je tvoja koža mastna, izbiraj izdelke za čiščenje obraza z osnovo gela, medtem ko so tisti s kremasto bazo namenjeni normalni in suhi koži. Dobro očiščen obraz je pomemben korak v boju z razširjenimi porami, saj so povečane pore bolj dostopne za umazanijo, ostanke ličil in zunanje dejavnike. Zamašena pora pa je problematična pora!

Priporočamo Piling na vsakih štirinajst dni, vendar vedno z manj agresivnimi sredstvi.

Ni vselej lahko odkriti ustrezne hranljive ali vlažilne kreme, pa vendar predstavlja pomemben del nege razširjenih por. Hranljive, mastne kreme so namenjene normalni in suhi koži (ki je sicer manj nagnjena k razširjenim poram in aknam), pa še to le v hladnejših mesecih. Vlažilne kreme in tiste z manjšim deležem olj so prave za poletni čas in za mastno kožo nasploh. Če imaš težave z razširjenimi porami, ti bodo te najbrž bolj prijale. Dnevna krema mora vsebovati zaščitni faktor.

Če je še nisi, moraš preizkusiti glineno masko. Uporabljaš jo lahko enkrat na štirinajst dni, vendar ne hkrati s pilingom, saj bi bilo to za tvojo kožo preveč agresivno.

Da bi bila zdrava tako tvoja koža kot ves preostali del organizma, moraš biti dobro hidrirana. Naj te spomnimo, da je eden od sijajnih načinov za hidriranje kože obloga iz narezanih kumar.

Povzemimo – v boju proti razširjenim poram ti lahko pomaga dobra nega:

- izdelki za čiščenje obraza na vodni osnovi, gel preparati,

- piling obraza,

- ustrezna krema za obraz (z zaščitnim faktorjem),

- občasna glinena maska,

- ohranjanje vlažnosti.

Čemu se izogibati?

Prav toliko, kot vedeti kaj je prav, je pomembno razumeti, kaj je v primeru razširjenih por narobe početi. Pozabi na losijone za obraz, ki vsebujejo olja. Prav tako ti ne bodo pomagala sredstva, ki vsebujejo mila ali salicilno kislino, saj njihovo vsakodnevno nanašanje lahko spodbudi sušenje kože, kar ne more ugodno vplivati na razširjene pore. Piling je prav tako učinkovit, če ga uporabljamo umerjeno – ne več kot enkrat tedensko. Jasno je, da se ličila pred spanjem vselej in natančno odstrani, v nasprotnem se problem le še poslabša. Tudi pretirana izpostavljenost soncu lahko povzroči razširjene pore, zato je jasno, da mora naša koža biti vselej zaščitena z ustreznim faktorjem.

Zdravilo proti razširjenim poram

Kot si najbrž opazila, vsemogočno zdravilo ne obstaja. Pristop k reševanju problema razširjenih por mora biti celovit. Dobra dnevna rutina in opustitev slabih navad predstavljata osnovo v boju z razširjenimi porami.

Če problema razširjenih por in aken ne rešiš dovolj hitro oz. težava postane trdovratna, je najbolje, da obiščeš dermatologa in preveriš, ali se na tvoji koži pojavljajo vnetni procesi.

Preberi še: Dnevna krema za obraz: kompleten vodič

Za ta videz priporočamo

 • La Roche-Posay Micellar Water Gel

  Takojšnje naročilo
 • La Roche-Posay Effaclar H Hydrating Cleansing Cream

  Takojšnje naročilo
 • Vichy Normaderm Triple Action 3 en 1 Cleanser

  Takojšnje naročilo
 • Vichy Normaderm Phytosolution

  Takojšnje naročilo
 • Vichy Slow Age SPF 30

  Takojšnje naročilo
 • La Roche-Posay Ultrafine Scrub For Sensitive Skin

  Takojšnje naročilo
 • Vichy Normaderm

  Takojšnje naročilo
 • Vichy Aqualia Thermal Rich

  Takojšnje naročilo

Povezane teme: nega, maske za obraz, nega obraza

Registrirajte se / Prijavite se

Makeup recommends

Top 7 nasvetov za obnovo las po poletju

Blond, črni, rdeči, skodrani, ravni, dolgi, kratki, paž, pramenasti, pristriženi … Nobena skrivnost ni, da so ravno lasje zaščitni znak mnogih žensk i...