Kako se rešiti aken na hrbtu

Če si kdaj imela težave z aknami, potem veš, kako težko se jih je znebiti in kako je trajen je lahko ta problem. Na žalost se akne ne pojavljajo le na obrazu, pač pa tudi po drugih delih telesa, kot sta hrbet ali dekolte. Sedaj, ko je zima, je idealna priložnost, da se začneš ukvarjati s to težavo, da bi se do poletja znebila aken in mirno nosila majice na naramnice in na plaži bikini.

Kako se rešiti aken na hrbtu

Kako nastanejo akne?

Pojav aken je rezultat kombinacije dveh problemov. Prvi je povečanje hormonov v organizmu, kar izziva povečano izločanje sebuma na koži, drugi problem pa je povezan z zamašenimi porami. Ko se ta dva združita, nastanejo ogrci in mozolji, njihovo vnetje pa vodi do formiranja aken. Nekoč je vladalo prepričanje, da prehrana, bogata s sladkorji, lahko vodi k pojavljanju aken, vendar so te trditve strokovnjaki zavrgli. Vendarle pa obstajajo pravila, ki bi jih morala spoštovati, da se izogneš pojavljanju ali nadaljnjemu širjenju aken.

Tuširanje takoj po fizični aktivnosti

Ne glede na utrujenost (ali lenost), se moraš takoj po fizični aktivnosti stuširati, saj se le tako lahko izogneš širjenju aken. Če takojšnje tuširanje iz nekega razloga vseeno ni mogoče, hrbet nežno obriši z vlažnimi krpicami. Po tuširanju vselej obleci čista oblačila.

Kako se rešiti aken na hrbtu

Pravilna izbira oblačil

Za razliko od obraza je hrbet skoraj 24 ur dnevno prekrit z obleko in da bi se znebila aken, moraš paziti na to, iz katerega materiala so tvoja oblačila narejena. Izogibaj se umetnim materialom, ki kožo dušijo, in se trudi, da ob vsaki priložnosti izbereš oblačila iz naravnih materialov. Prav tako ne bi bilo slabo, da se ne oblačiš v povsem oprijete modele, da bi tvoja koža lahko dihala.

S kožo ravnaj nežno

Čeprav je na prvi pogled morda videti, da močan piling in neusmiljeno drgnjenje z grobo rokavico lahko preženeta akne, je resnica pravzaprav ravno nasprotna. Takšna nega akne le še poslabša. Ko jih neguješ, bodi izredno nežna.

Izbiraj ustrezne izdelke

Če te pestijo akne na hrbtu, se moraš v širokem loku izogibati antibakterijskim milom, sredstvom za piling ter kremam in losionom z močnimi dišavami. Najboljša izbira so nežni izdelki za nego kože brez dodanih dišav. Prav tako lahko izbereš izdelke z oznako »nekomedogeno«, »antialergeno« ali »brez olj«. Ti so namreč prava izbira za kožo, nagnjeno k aknam, in že obstoječe situacije z aknami zagotovo ne bodo poslabšali.

Kako se rešiti aken na hrbtu

Izogibaj se nahrbtnikom

Morda zveni kot pretiravanje, saj je med kožo in nahrbtnikom posebej pozimi nekaj plasti oblačil, vendar se vseeno izogibaj vsemu, kar lahko nadraži tvojo kožo, in drgnjenje nahrbtnika ob hrbet je ena od takšnih stvari. Nenehno trenje nahrbtnika in hrbta lahko pripelje do še hujšega vnetja aken, česar si nikakor ne želiš.

Nikoli jih ne stiskaj

Vemo, da si verjetno pogosto v preizkušnji, da akne stisneš, vendar je to absolutno najslabša stvar, ki jo lahko storiš. Ne le, da se akne s stiskanjem še poslabšajo, s tem tudi tvegaš pojavo brazgotin, ki na tvoji koži lahko ostanejo za vedno.

Preberi še: Kako upočasniti staranje v preprostih korakih

Za ta videz priporočamo

 • Vichy Normaderm Phytosolution Intensive Purifying Gel

  Takojšnje naročilo
 • Mixa Anti-Imperfaction Moisturizing Cream

  Takojšnje naročilo
 • Mixa Anti-Imperfaction Cleansing Gel

  Takojšnje naročilo
 • La Roche-Posay Effaclar Gel

  Takojšnje naročilo
 • La Roche Posay Effacalar Duo

  Takojšnje naročilo
 • Vichy Purete Thermale

  Takojšnje naročilo
 • La Roche-Posay Effaclar H Hydrating Cleansing Cream

  Takojšnje naročilo
 • Vichy Normaderm Phytosolution Double-Correction Daily Care

  Takojšnje naročilo

Povezane teme: nega, La Roche-Posay , Vichy, nočna nega kože, Mixa

Registrirajte se / Prijavite se

Makeup recommends

Zimske ideje za manikiro, ki navdihujejo na Instagramu

Dobre vlažilne kreme lahko pomagajo, vendar niso dovolj … Na srečo so tu ideje za zimsko manikiro...