Lepotni rituali za vsak tip kože

Pravilna in redna nega, usklajena z vsemi specifikami tvojega tipa kože, je ključ bleščečega, zdravega, mladostnega videza, pomembno pa je tudi, da veš, kateri del dneva zahteva katero vrsto rituala.

Večerni in jutranji lepotni rituali

Ker se koža tekom noči naravno obnavlja, večerni ritual zahteva hranjenje. Očisti kožo vseh nečistoč, ki so se na njej nabrale skozi dan, zatem pa ji zagotovi vse neizbežne sestavine. Izdelke z retinolom, ki kožo napnejo, ji vračajo sijaj in elastičnost, nanašamo izključno ponoči, saj sestavine v njih negativno reagirajo na sonce.

Lepotni rituali za vsak tip kože

Jutranja lepotne rutina je usmerjena na zaščito kože pred soncem, stresom, onesnaženostjo … Najprej kožo očistimo, zatem nanesemo vlažilno kremo, kremo za sončenje, nato ličila. Če dnevna krema že vsebuje UV faktor, ne potrebuješ posebne kreme za sončenje.

Sveža koža – lepotni rituali

Jutranji ritual: losion za čiščenje, tonik, serum, vlažilna krema z zaščitnim faktorjem.

Večerni ritual: losion za čiščenje, tonik, antirid, vlažilna krema.

Suha koža v zimskih mesecih postane še bolj izsušena, zato hladno vreme zahteva intenzivnejšo nego, predvsem hidratacijo. Za začetek je pomembno, da se izogibaš izdelkom, ki vsebujejo alkohol. Namesto njih raje izbiraj kremne, hidrantne losione za čiščenje, ali takšne na oljni osnovi.

Lepotni rituali za vsak tip kože

Poleg obveznega UV faktorja je priporočljivo, da je krema bogata z antioksidanti, ki vežejo vodo in delujejo protivnetno, za serume pa je pomembno, da vsebujejo vitamine E, A in C (spodbujajo proizvajanje kolagena).

Poleg hidrantne nočne kreme v večernih urah uporabljaj serume z retinolom, saj prodirajo globlje v kožo, za nežno področje okoli oči pa uporabljaj namenske antirid kreme. Reden piling (1- do 2-krat tedensko) pomaga pri odstranjevanju mrtvih celic s kože. Izogibaj se takšnim na bazi sadja, saj so lahko preveč agresivni.

Mastna koža – lepotni rituali

Jutranji ritual: gel za čiščenje, tonik, serum, krema z zaščitnim faktorjem.

Večerni ritual: gel za čiščenje, tonik, serum z retinolom, krema brez olja.

V tem primeru je najpomembneje, da nadziramo prekomerno izločanje sebuma, pri tem pa kože ne izsušimo. Uporabljaj blage gele ali tonike za čiščenje (po možnosti takšne z nizko pH vrednostjo, brez olj in alkoholov), ki zmanjšajo svetenje, vpijejo nečistoče, zožijo pore, vendar jih ne zamašijo.

Lepotni rituali za vsak tip kože

 Dnevna krema z zaščitnim faktorjem naj ne vsebuje olj; serum z retinolom ti bo pomagal, da bodo pore videti manjše, občasna uporaba glinenih mask pa bo odstranila neželeni višek maščobe in izboljšala cirkulacijo. Vendar pa maske lahko pore tudi zamašijo, zato uporabljaj le tiste, namenjene mastni kožo. 

Mešana koža – lepotni rituali

Jutranji ritual: gel za čiščenje, tonik, hidratantna krema z zaščitnim faktorjem.

Večerni ritual: gel za čiščenje, tonik, serum z retinolom, hidratantna krema.

Kombinirani tip pomeni mastno T-področje (čelo, nos, brada) in suha lica. Kako doseči ravnovesje? Čeprav zveni komplicirano, je situacija precej preprosta. Za umivanje uporabljaj blage gele na vodni osnovi. Izdelke z olji uporabljaj na suhih delih obraza in jih tako zaščiti pred še večjo izsušitvijo.

Lepotni rituali za vsak tip kože

Jutranja nega zahteva enake izdelke kot v primeru mastne kože, z dodatkom lahke kreme za hidratacijo (z zaščitnim faktorjem ali preko kreme za sončenje). Namesto nočne kreme lahko uporabljaš tudi negujoča olja za obraz, glinena maska na T-področju pa bo enkrat tedensko za tvojo kožo naredila pravi čudež.

Občutljiva koža – lepotni rituali

Jutranji ritual: losion za čiščenje, tonik, hidratantna krema z zaščitnim faktorjem.

Večerni ritual: losion za čiščenje, tonik, hidratantna krema.

Ta tip kože prinaša največ problemov. Strah pred draženjem v obliki rdečice ali mozoljev ni brez razloga, zato je najbolje, da uporabljaš izdelke z naravno osnovo, ki delujejo pomirjujoče in vsebujejo kar najmanj kemikalij.

Zjutraj obraz očisti z blagim losionom brez sulfatov, zatem pa še s tonikom brez alkohola. Bodi pozorna, da krema ne vsebuje parfumov, ki bi lahko povzročili draženje ali alergijske reakcije. Nočna nega je enaka kot dnevna, le da je krema lahko brez zaščitnega faktorja. Priporočljivo je, da uporabljaš serume z mlečnimi kislinami.

Lepotni rituali za vsak tip kože

Normalna koža – lepotni rituali

Najbolj redko srečamo ta, sicer najbolj hvaležen tip kože – ni mastna, ni suha, brez aken, vidnih gub ali drugih nepravilnosti.

Čez dan je pomembno, da ji zagotoviš UV zaščito in neizbežno vlago, serumi z antioksidativnim delovanjem pa jo bodo dodatno revitalizirali in upočasnili proces staranja.

Dodaten nasvet

Pomembnejše od vseh priporočil in slepega sledenja nasvetov strokovnjakov je prisluškovanje lastni koži, ne glede na njen tip. Vsak od nas je svet zase in lepotni rituali, ki ustrezajo eni osebi, ne ustrezajo nujno tudi nekomu drugemu.

Kateri lepotni ritual za svoj tip kože uporabljaš ti? Sporoči nam v komentarjih!

Preberi še: Top 10 Kiehl’s izdelki

Za ta videz priporočamo

 • Garnier Micellar Cleansing Biphase Water in Oil

  Takojšnje naročilo
 • Vichy Slow Age Nuit

  Takojšnje naročilo
 • Mixa Micellar Water Anti-Irritations

  Takojšnje naročilo
 • La Roche-Posay Effaclar H Hydrating Cleansing Cream

  Takojšnje naročilo
 • L’Oreal Paris Hyaluron Specialist

  Takojšnje naročilo
 • La Roche-Posay Hyalu B5 Serum

  Takojšnje naročilo
 • Vichy Minéral 89 Eyes

  Takojšnje naročilo
 • La Roche-Posay Effaclar Gel

  Takojšnje naročilo

Povezane teme: nega, La Roche-Posay , Vichy, nočna nega kože, nočna krema, L'Oréal Paris, pravilna nega, dnevna krema za obraz, serum za obraz , Mixa

Registrirajte se / Prijavite se

Makeup recommends

Hialuron: Vse, kar ste si od nekdaj želele vedeti

Gotovo veš, da hialuron povezujemo z nego kože in da je pogosta sestavina serumov za obraz, verjamemo pa, da imaš vendar kup nerešenih vprašanj glede ...