Mastna koža obraza: Top 5 trikov za nego

Mastna koža obraza je zelo opazna in očitna, poleg tega pa je tudi bolj nagnjena k problematičnim spremembam, kot so razširjene pore, zadebeljena koža, mozolji, ogrci in najbolj trmaste akne. Takšna koža ni lepa na pogled in če imaš tudi ti mastno kožo, se na žalost na tvojem obrazu najbrž nabira pretiran sijaj na centralnem področju – na nosu in čelu. Če spadaš med tiste, ki jih muči in pogosto frustrira mastna koža obraza, moraš vedeti, kako jo pravilno negovati.

Mastna koža obraza: Top 5 trikov za nego

Zakaj se pojavi mastna koža?

Mastna koža nastaja zaradi pretiranega izločanja sebuma žlez lojnic. Sam proces izločanja sebuma je naraven in pogosto odvisen od genetike ali drugih faktorjev. Do pretiranega izločanja sebuma pride v primeru hormonskih težav, neuravnotežene prehrane in seveda zanemarjanja redne higiene obraza.

Nega mastne kože obraza

1. Uporabljaj posebne preparate za čiščenje obraza

Čiščenje obraza, še posebej mastne kože, zahteva posebno pozornost. Kot noben puder ne ustreza prav vsakemu tenu kože, tako je tudi sredstva za čiščenje in nego obraza treba prilagoditi tvojemu tipu kože. Preden se odločiš za nakup prvega izdelka za obraz, ki se ti znajde pod roko, se raje prepričaj, ali je posebej namenjen mastni in problematični koži. Izdelki za tvojo kožo ne smejo biti agresivni, zato dermatologi priporočajo, da v primeru mastne kože in mozoljev uporabljaš micelarno vodo ali mleko za čiščenje, ki se spira z vodo in kože ne izsuši.

Mastna koža obraza Top 5 trikov za nego

2. Koliko pogosto umivati obraz, če imaš mastno kožo?

Higiena mastne kože obraza se prav tako razlikuje od nege drugih tipov kože. Če misliš, da se boš pretirane maščobe obraza rešila s čim pogostejšim umivanjem, se motiš! Morda se ti bo zaradi pogostega umivanja koža začasno manj svetila, vendar verjemi, da boš na ta način ustvarila dolgoročne težave in stvar še poslabšala. Pretirano odstranjevanje maščobe z obraza izzove nasprotni učinek in žleze lojnice poskušajo nadoknaditi odstranjeno, zato se izločanje sebuma samo še poveča. Kožo umivaj nežno, in to zvečer.

Mastna koža obraza Top 5 trikov za nego

3. Hidratacija je pomembna tudi za mastno kožo!

Če si mislila, da mastna koža ne potrebuje dodatne hidratacije, saj je že sama po sebi mastna, in si zato večkrat preskočila uporabo hidratantne kreme, potem si bila v zmoti. To je ena od najpogostejših in največjih zablod glede mastne kože. Mastna koža na površini pogosto postane luskasta, kar včasih povzroča dermatitis, zato je neizogibna uporaba hidratantne kreme za mastno kožo, in sicer z mat formulo.

Mastna koža obraza Top 5 trikov za nego

4. Uporabljaj ustrezna ličila  

Čeprav ti v primeru mastne kože ne priporočamo pogostega ličenja, bi bilo dobro, da v trenutkih, ko se za to vendar odločiš, uporabljaš samo puder za mastno kožo. Tisti pudri, ki nudijo dolgotrajen mat učinek in kožo naredijo gladko, svileno in mehko, so najboljši tekoči pudri za mastno kožo obraza. Takšna koža ima razširjene pore, zato ti ne priporočamo uporabe pudra v kamnu, saj ta pore le še bolj zamaši, kar kasneje povzroči nastanek mozoljev.

Mastna koža obraza Top 5 trikov za nego

5. Pomen cinka za nego mastne kože

Cink ima izredno pomembno vlogo v tvojem organizmu in je nujen za njegovo normalno delovanje. Prav tako je nenadomestljiv v razvoju imunskega sistema, kot tudi pri celjenju ran.

Ali si vedela, da je cink ena od najpogostejših mineralnih sestavin v izdelkih za nego kože? Da Cink zmanjšuje število bakterij, ki povzročajo nastanek aken, in preprečuje vnetja kože. Prav tako ugodno vpliva na pretirano množenje tistih celic kože, ki vodijo k nastanku ogrcev. Cink odstranjuje maščobe oziroma višek sebuma na koži, odpira pore in eliminira rdečico kože. Zaradi vseh teh ugodnih delovanj cinka na tvojo kožo ti predlagamo, da uporabljaš izdelke za nego, ki ga vsebujejo.

Mastna koža obraza Top 5 trikov za nego

Upamo, da so ti naši nasveti pomagali in da se boš od zdaj naprej lažje borila s problematično in mastno kožo.

Preberi še: Priprava kože na zimo: Nega obraza

Za ta videz priporočamo

  • La Roche-Posay Serozinc

    Takojšnje naročilo

Povezane teme: nega, La Roche-Posay

0/5
Samo ulogovani korisnici mogu da ocenjuju

Komentarji ( 0 )

Za objavo komentarjev se morate registrirati

Registrirajte se

Registrirajte se / Prijavite se

Makeup recommends

Eva Longoria razkriva načine za prekrivanje sivih las v karanteni

V času izolacije smo se lahko prepričali, kako odvisni smo od strokovnosti drugih ljudi, katerih veščine smo morda jemali za samoumevne...