Mastna koža obraza: Top 5 trikov za nego

Mastna koža obraza je zelo očitna in opazna, hkrati pa je bolj nagnjena k problematičnim spremembam, kot so razširjene pore, zadebelitve, mozolji, ogrci in najtrdovratnejše akne. Takšna koža na pogled ni lepa in če se z njo mučiš tudi ti, se na tvojem obrazu najbrž nabira pretirani sijaj, posebej na centralnem delu – na nosu in čelu. Če spadaš med nesrečne imetnike frustrirajoče masne kože obraza, se jo moraš naučiti ustrezno negovati.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vichy Slovenija (@vichyslovenija) on

Zakaj nastaja mastna koža?

Mastna koža nastaja zaradi pretiranega izločanja sebuma ali maščobe iz lojnih žlez. Sam proces izločanja maščobe je naraven in ga lahko narekuje že sama genetika, poleg nje pa še drugi faktorji. Do pretiranega izločanja maščobe lahko pride, če se soočaš s hormonskimi spremembami, se prehranjuješ neuravnoteženo in če seveda ne skrbiš za redno higieno obraza.

Nega mastne kože obraza

1. Uporabljaj posebne izdelke za čiščenje obraza

Čiščenje obraza, še posebej mastne kože, zahteva posebno pozornost. Kot noben puder ne ustreza prav vsakem tonu kože, tako je tudi sredstva za čiščenje, umivanje in nego obraza treba prilagoditi posameznemu tipu kože. Preden se odločiš za nakup prvega izdelka, ki ti pride pod roko, se moraš najprej obvezno pozanimati, ali je namenjen izključno mastni in problematični koži. Izdelki za tvojo kožo ne smejo biti agresivni, zato dermatologi svetujejo, naj imetniki mastne kože z mozolji uporabljajo micelarno vodo ali mleko za čiščenje, ki se spira z vodo in kože ne izsuši.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vichy Slovenija (@vichyslovenija) on

2. Kako pogosto je treba umivati obraz z mastno kožo?

Higiena se za mastno kožo obraza prav tako razlikuje od vseh drugih tipov. Če misliš, da se boš odvečne maščobe rešila s čim pogostejšim umivanjem obraza, se motiš! Morda pogosto čiščenje lahko doseže začasno zmanjšanje svetenja, vendar verjemi, da so dolgoročne posledice takšnega početja negativne, saj videz in stanje kože le še poslabšajo. Pretirano odstranjevanje maščobe z obraza izzove nasprotne učinke in lojne žleze se trudijo nadoknaditi odstranjeno maščobo, zato povečajo izločanje sebuma. Kožo vselej čisti nežno, in to zvečer.

3. Hidratacija je pomembna tudi za mastno kožo!

Če si mislila, da mastna koža ne potrebuje dodatne hidratacije, češ da je že sama po sebi dovolj mastna, in si zato preprosto zaobšla uporabo hidratantne kreme, si živela v zmoti. To je sicer ena največjih in najpogostejših zablod glede mastne kože. Ta tip pogosto postane luskast, na površini kože se lahko pojavlja dermatitis, zato je izredno pomembno, da uporabljaš hidratantno kremo za masten obraz, ki vsebuje matirajočo formulo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Taylor Hill (@taylor_hill) on

4. Pozitivni učinki negovalnih izdelkov s cinkom

Cink ima v našem organizmu izredno pomembno vlogo in je odgovoren za njegovo normalno delovanje. Prav tako je nepogrešljiv pri razvoju imunskega sistema in celjenju ran.

Ali si vedela, da je cink ena od najpogostejših mineralnih sestavin izdelkov za nego kože?

Cink zmanjšuje število bakterij, ki povzročajo akne in kožna vnetja. Uravnava tudi pretirano množenje tistih celic, ki vodijo k nastanku ogrcev. Cink odstranjuje višek maščobe iz kože, odpira pore in blaži rdečico. Zaradi vseh njegovih blagodejnih učinkov ti torej predlagamo, da uporabljaš izdelke za nego kože, ki vsebujejo cink.

Mastna koža obraza: Top 5 trikov za nego

5. Uporabljaj ustrezna ličila 

Ker so pore na mastni koži razširjene, ti odsvetujemo uporabo pudra v kamnu, saj ta le še dodatno zamaši pore, to pa pripelje do nastajanja mozoljev. Raje pri ličenju izberi izključno pudre, namenjene mastni koži.

Pudri s trajnim mat učinkom, ki kožo naredijo gladko, svilnato in mehko, so predvideni za mastno kožo obraza. Najboljši so tisti, ki vsebujejo naravne sedimente, saj ti iz kože odstranjujejo nečistoče in maščobe. Takšen je tekoči puder z glino Fit Me, ki ti ga posebej priporočamo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Josephine Skriver (@josephineskriver) on

Da te ne bi vznemirjala negotovost glede obstojnosti pudra, preizkusi tudi matirajočo podlago. Ta bo poskrbela za obstojnost ličil, hrkati pa bo lepo zabrisala razširjene pore, ki pestijo ta tip kože.

Upamo, da so ti nasveti pomagali in se boš od sedaj lažje borila s problematično ter mastno kožo.

Preberi še: Lahko rešite težave nepopolne kože

Za ta videz priporočamo

 • La Roche-Posay Serozinc

  Takojšnje naročilo
 • Vichy Normaderm Phytosolution Intensive Purifying Gel

  Takojšnje naročilo
 • Garnier Micellar Cleansing Milky Water

  Takojšnje naročilo
 • Vichy Purete Termal Mineral Micellar Water Combination To Oily Skin

  Takojšnje naročilo
 • Mixa Anti-Imperfaction Cleansing Gel

  Takojšnje naročilo
 • Lancôme Prep And Matte Primer

  Takojšnje naročilo
 • Vichy Normaderm Phytosolution Double-Correction Daily Care

  Takojšnje naročilo
 • Maybelline New York Fit Me Matte Poreless Clay 103

Povezane teme: nega, Lancome, La Roche-Posay , večerna rutina, nega obraza, Vichy, Mixa, Maybelline New York , pravilna nega

Registrirajte se / Prijavite se

Makeup recommends

Trendy pomladni makeup look

Nov letni čas s seboj prinaša tudi nove trende, pomlad 2021 pa nam daje popolno svobodo, da smo samosvoje in po ulicah stopamo vesele, super razpolože...