Nasveti dermatologa: Pravilna nega kože v času pandemije

Tekom pandemije smo se prilagodili raznim novostim v našem vsakodnevnem življenju, pa tudi glede naših higienskih navad, od rednejšega razkuževanja, pa vse do nošenja rokavic in mask. Vsi ti ukrepi so pustili neizbrisne posledice na naši koži. Zato ti v posvetovanju s priznanim strokovnjakom za dermatologijo razkrivamo, kaj vse obsega pravilna nega kože v času pandemije in katere preventivne ukrepe bi bilo priporočljivo upoštevati.

Nasveti dermatologa: Pravilna nega kože v času pandemije

Nega kože rok v času pandemije

Če koža tvojih rok prej ni bila nagnjena k sušenju in luščenju, niti k neprijetnemu občutku zategovanja, se je to morda sedaj spremenilo in predstavlja posledico upoštevanja ustreznih zaščitnih ukrepov v času pandemije.

Redno in pravilno umivanje rok, ki traja vsaj 20 sekund, in uporaba alkoholnih ter drugih razkuževalnih sredstev, gelnih ali tekočih, so poglavitni razlogi, da naše roke postajajo vse bolj izsušene, hrapave, luskaste, neredko tudi srbeče in boleče. Poleg tega koža zaradi delovanja dezinfekcijskih sredstev in mil ni samo nadražena, pač pa se rdečica in luskavica brez uporabe zdravil morda nikakor nočeta popraviti, kot je to primer s kontaktnim ekcemom.

Nasveti specialista 

Specialist svetuje, da se v cilju preprečevanja izsušitve kože v domačih razmerah držimo nekaterih preventivnih ukrepov.

Na prvem mestu je pogosta uporaba obnavljajočih krem, ki prijajo tvoji koži in so narejene na osnovi panthenola, alantoina ter drugih regenerativnih in pomirjujočih sestavin. Zato je pomembno, da ob nakupu kreme preberemo sestavine na embalaži in med njimi poiščemo parafin, glicerin, proteine ovsenega mleka ter cold cream.

Nasveti dermatologa: Pravilna nega kože v času pandemije

Prav tako je enako pomembno tudi pravilno sušenje rok po umivanju, kar počnimo izključno s tapkanjem papirnate ali bombažne brisače, nikakor pa ne z agresivnim drgnjenjem. Ne pozabi, da morajo biti roke pred uporabo kreme, sredstva za razkuževanje ali rokavic povsem suhe!

Nega kože obraza v času pandemije

Reakcija in iritacija kože, ki se pojavi po uporabi zaščitnih mask in bivanja v zaprtih prostorih med izolacijo, se izraža v obliki nežne rdečice obraza ali poslabšanja že obstoječih težav s kožo obraza – aken, rozaceje (kuperoze) in seboroičnega dermatitisa.

Nasveti dermatologa Pravilna nega kože v času pandemije

Nasveti specialista

Vsaka sprememba rutine vodi do senzacij, ki spodbudijo dotikanje obraza ali maske z rokami, čemur bi se morali izogibati. Pomembno je, da ohranjaš ustaljeno hidratacijo obraza z vlažilnimi kremami, vendar ni treba pretiravati. Odsvetuje se nanašanje premastnih krem na že problematično kožo, nagnjeno k aknam, da se stanje ne bi še poslabšalo, niti nanašanje krem, obogatenih z novimi, nepoznanimi sestavinami, na občutljivo kožo, saj tako lahko še zmanjšamo toleranco kože na zaščitno masko.

Ne pozabi na umivanje obraza takoj po vrnitvi domov v »varno zono«. Priporočljivo je, da kožo umivaš z nežnim gelom ter jo osušiš z nežnim tapkanjem z brisačo.

Če je tvoja koža že rdečkasta in po umivanju čutiš zategovanje, je zate ustrezna nega s kremami iz kategorije »cica« krem. Te ohranjajo in obnavljajo kožno pregrado, priporočljivo pa jih je uporabljati 3-7 dni vsaj enkrat na dan.

Katere spremembe kože te napotijo k obisku zdravnika?

Če se zgodi, da imaš kakršnokoli neprehodno stanje rdečice kože na dlaneh, ki ga spremljajo razpokana mesta, ali pa rdečkaste pečate po obrazu ali telesu, moraš stopiti v kontakt z dermatologom. Koprivnica in pikasti osipi po telesu skupaj s povišano telesno temperaturo pa pomenijo znak za čim prejšnje posvetovanje z zdravnikom.

Preberi še: Nasveti za okrevanje utrujene in blede kože

Za ta videz priporočamo

 • Mixa Intensive Care Dry Skin

  Takojšnje naročilo
 • Mixa Cica-Cream

  Takojšnje naročilo
 • Mixa Cold Cream

  Takojšnje naročilo
 • Mixa Anti-Imperfaction Cleansing Gel

  Takojšnje naročilo

Povezane teme: nega, nega obraza, nočna nega kože, nočna krema, Mixa, pravilna nega, dnevna krema za obraz, Mixa, Anti Imperfection , Nega kože med pandemijo, Nasvet dermatologa

Registrirajte se / Prijavite se

Makeup recommends

Hidratacija je prvi korak do večno mlade kože

Danes nas večina živi po mestih, kjer je kakovost zraka na žalost vse slabša. V okolju, kjer živimo, nas poleg drugih negativnih faktorjev skoraj po p...