Skrivnosti tvoje kože: 10 dejstev o mikrobiomu

Si že slišala za mikrobiom? Tudi če si, je čas, da osvežiš svoje znanje. Bolj kot poznaš svojo kožo, boljše boš skrbela zanjo in jo negovala. Če verjameš ali ne, vsak človek na sebi in v sebi nosi miniaturni ekosistem bakterij, glivic, virusov in drugih mikroorganizmov. Njihov svet se imenuje mikrobiom. Na vsakem kvadratnem centimetru človeške kože živi med milijon in milijardo mikroorganizmov. Ko skrbiš za svojo kožo, skrbiš tudi za ta ekosistem. Predstavljamo ti 10 dejstev, ki jih moraš vedeti o mikrobiomu.

Skrivnosti tvoje kože: 10 dejstev o mikrobiomu

1.Mikrobiom je edinstven.

Mikrobiom na tvoji koži je edinstven, tako kot prstni odtis. Za razliko od prstnega odtisa, se z mikrobiomom ne rodimo. Na razvoj našega osebnega kožnega mikrobioma vplivajo različni dejavniki, kot so spol, starost, podnebje in življenjski stil.

2.Mikrobiom je težak!

Naslednjič, ko se boš obremenjevala z odvečnimi kilogrami, se spomni, da tvoj mikrobiom v povprečju tehta med 1,3 in 2,2 kg. Torej, za kakšen kilogram odveč nista kriva čokolada ali jabolčni zavitek, temveč mikrobiom!

3.Na sebi nosiš celoten ekosistem.

Tvoje telo je kot edinstvena planeta z lastnimi oceani, gozdovi, puščavami in pragozdovi, vsak predel pa ima lasten mikrobiomski profil. Vsak suh, masten ali vlažen predel tvojega telesa ima drugačne značilnosti, tako kot jih imajo različne celine na zemlji.

4.Mikrobiom vpliva na družabno življenje.

Znanstveniki vsak dan odkrivajo nove vloge mikrobioma. Čeprav zveni noro, so odkrili vrsto bakterij Toxoplasma Gondii, ki v večjih količinah pozitivno vpliva na našo družabnost.

5.Neravnovesje mikrobioma povzroči težave.

Mikrobiom ne dela težav, dokler ne pride do neravnovesja. Znanstveniki so potrdili, da osebe, ki imajo težave s kožnimi vnetji, kot so dermatitis, akne, luskavica ali rozacea, pogosto trpijo zaradi neravnovesja kožnega mikrobioma.

6.Mikrobiom je vladar našega telesa.

Razmerje človeških in bakterijskih celic v našem telesu je 1:10, kar pomeni, da so bakterije »šefinje« človeškega organizma.

7.Nekatere bakterije pomirijo kožo.

Nekatere bakterije povzročajo vnetja, druge pa pomirjajo kožo. Znanstveniki so odkrili, da določene vrste bakterij spodbujajo izločanje pomiritvenih molekul Interleukin 10, ki ohranijo nadzor nad vnetji.

8.Obstaja več mikroorganizmov kot zvezd.

Na človeški koži obstaja tisoč milijard mikroorganizmov, kar je desetkrat več, kot je zvezd na Mlečni cesti!

9.Mikrobiom nadzoruje organizem.

Poleg odgovornosti za kožna stanja, mikrobiom igra vlogo pri prebavi, regulira imunski sistem, preprečuje bolezni, pomaga pri zaraščanju ran, razvoju mentalnih sposobnosti ter celo igra vlogo pri razvoju čustev.

10.Mikrobiom je borec.

Bakterije, ki živijo na tvoji koži, se nenehno borijo z napadalci, kot so glivice, ki povzročijo atletsko stopalo in druge neprijetne infekcije.

Preberi še: Micelarna vodica – darilo za občutljivo kožo obraza

Za ta videz priporočamo

  • La Roche-Posay Toleriane Sensitive

    Takojšnje naročilo

Povezane teme: nega

Registrirajte se / Prijavite se

Makeup recommends

Imuniteto kože je mogoče okrepiti s cinkom!

V boju s problematično kožo je izbira skincare izdelkov z ustreznimi sestavinami ključnega pomena. Odkrij, kako cink lahko izboljša imuniteto tvoje ko...