Ustrezna nega rok po pogostem umivanju

Čeprav zadnje čase pravilno in redno umivanje rok povezujemo le s preprečevanjem širjenja virusa korona, je čiščenje rok vselej predstavljalo najpomembnejši preventivni ukrep ter najpreprostejši, a najučinkovitejši način za preprečevanje širjenja mnogih nalezljivih bolezni, kot so gripa, prehladi, zlatenice in druge bolezni. Zato je pomembno, da spoznaš, usvojiš in še naprej upoštevaš vsa pravila glede umivanja, razkuževanja in nege rok, ki smo jih zate pripravili v nadaljevanju.

Ustrezna nega rok po pogostem umivanju

Redno in pravilno umivanje rok

Največje število bolezni se širi z umazanimi rokami. Z rokami na različne načine lahko vneseš potencialne povzročitelje bolezni, recimo z dotikanjem ust, nosa, oči, preko odprte ranice ali poškodb na koži. Z nečistimi ali kontaminiranimi rokami iste povzročitelje bolezni lahko preneseš tudi na hrano.

Redno in pravilno umivanje rok, skupaj z ustrezno nego po umivanju, je najpomembnejši način prevencije, ki bi ga morala vključiti v svojo vsakdanjo rutino. Rok ne umivamo le tedaj, ko so vidno umazane, pač pa vsakič pred in po določenih aktivnostih.

Ustrezna nega rok po pogostem umivanju

Pred

Roke umivaj pred jedjo in pred pripravljanjem hrane, dojenjem, hranjenjem otroka in pred vsako aktivnostjo z otroki (posebej z novorojenčki), pred dotikanjem ust, nosu ali oči ter pred stikom z obolelimi osebami.

Po

Roke umivaj po uživanju ali pripravi hrane, po uporabi stranišča, po brisanju nosu, kašljanju ali kihanju, po stiku z obolelimi osebami, menjanju plenic, pa tudi po vsaki vrnitvi domov, tudi če si denimo samo odnesla smeti do smetnjaka.

Pravilen postopek higienskega umivanja rok

Pred umivanjem rok odstrani prstane, zapestnice in uro (ne glede na material, zlato, srebro ali bižuterija), zatem roke zmoči pod curkom mlačne vode. Izogibaj se prevroči ali vreli vodi, saj kožo lahko poškoduje.

Najbolje je, da uporabljaš antibakterijsko tekoče milo, če pa imaš raje takšno v trdi obliki, bodi pozorna, da ga po vsaki uporabi dobro spereš in odložiš na podlago, kjer se lahko lepo posuši. Roke dobro namili in drgni približno 20-30 sekund, pri tem pa pazi, da zajameš celotno površino rok (dlan, hrbtni del dlani, koža med prsti, področje okoli nohtov).

Ustrezna nega rok po pogostem umivanju

Roke dobro izperi in osuši. Najbolje je, da to storiš s pomočjo brisačk za enkratno uporabo. V kolikor imaš raje brisačo, se potrudi, da to ne bo ista brisača, ki jo uporabljaš za obraz, in da jo redno menjaš.

Razkuževanje rok

Dezinfekcija rok z razkuževalnimi sredstvi na bazi etil-alkohola ali izopropanola je priporočljiva po umivanju rok, pa tudi v vseh tistih vsakdanjih situacijah, ko vode in mila trenutno nimamo blizu. Vsekakor bodi pazljiva in pozorno izberi vrsto razkužil, saj nekatera lahko kožo precej nadražijo.

Ustrezna nega rok

Roke so po pogostem umivanju in uporabi razkužilnih sredstev precej bolj suhe in hrapave, luščijo se, včasih celo srbijo in bolijo. Zato je zelo pomembno, da jih po vsakemu umivanju hidriraš z obnavljajočo kremo za roke, ki vsebuje pomirjujoče in obnovitvene sestavine.

Nekatere od njih so olja avokada, sezama ali evkaliptusa, ki se pogosto najdejo v kremah, namenjenih izrazito suhi koži. Te sestavine pospešijo obnovo kože in zaščitijo izredno suho kožo, jo zmehčajo in nahranijo.

Poleg tega ti priporočamo tudi uporabo krem z glicerinom in niacinamidom, ki pomirjata in obnavljata kožno zaščitno pregrado in na rokah ustvarita nevidni zaščitni sloj. Če so tvoje roke že izsušene in razpokane, preizkusi kreme, ki vsebujejo javorjev sok, poznan po svojem zdravilnem delovanju.

Ustrezna nega rok po pogostem umivanju

Najpomembnejše pri izbiri kreme za roke je, da ti prija in ima vidne pozitivne vplive na tvojo kožo. Priporočamo ti, da s klikom na sliko izdelka pod besedilom naročiš eno od najbolj kakovostnih krem za roke, ki ti bo zagotovila prijeten občutek in izredno učinkovitost.

Preberi še: Fluid za obraz in njegove skrivnosti

Za ta videz priporočamo

  • Mixa Intensive Care Dry Skin

    Takojšnje naročilo
  • Garnier Intensive Care Repairing

    Takojšnje naročilo
  • La Roche-Posay Cicaplast Mains

    Takojšnje naročilo
  • Kiehl's Ultimate Strenght Hand Salve

Povezane teme: nega, La Roche-Posay , večerna rutina, Garnier, nočna nega kože, Mixa, pravilna nega, Mixa, Garnier, obarvana krema , Kiehl’s

Registrirajte se / Prijavite se

Makeup recommends

Top 5 TikTok skincare trendi, ki jih moraš preizkusiti to pomlad

Letošnjo pomlad nam TikTok narekuje nove trende, mi pa smo komaj čakali, da jih preizkusimo in najbolj zanimive delimo s teboj...