Vprašali ste o masknah: dermatologinja Mixe dr. Marković odgovarja

Skupinsko in popularno ime za vse težave, s katerimi se naša koža ne glede na starostno obdobje srečuje zaradi nošenja mask, je maskne.

Vprašali ste o masknah: dermatologinja Mixe dr. Marković odgovarja

Kombinacija toplega in vlažnega zraka pod zaščitno masko je idealna za nastanek aken in mozoljev, zato smo se vsi začeli zavedati, da naša koža ni prilagojena novim razmeram. Pri mnogih se pojavljajo razna draženja, mozoljčki in akne. Kot veš, pa se moramo vsi prilagoditi, saj je uporabo predpisane zaščite resnično treba upoštevati.

Maskne: vse več vprašanj o njih

Ker se vse več ljudi pritožuje zaradi podobnih problemov in se vsi po vrsti sprašujemo, kako jih rešiti ali vsaj izboljšati, smo zbrali nekaj najpogostejših vprašanj glede masken in se o njih posvetovali z dermatologinjo Mixe, dr. sci. med. Marković. Verjamemo, da ti bodo v veliko pomoč odgovori izkušene zdravnice, ki samo na tedenski ravni redno srečuje, zdravi in svetuje več kot 150 pacientom, poleg tega pa je tudi dobitnica mnogih nacionalnih in mednarodnih štipendij ter nagrad s področja zdravljenja problematične kože.

Vprašanje: Kako ublažiti podkožne akne na bradi in okoli ust, ki so se še poslabšale?

Podkožne akne na bradi ali zaprti komedoni nastajajo takrat, ko se višek sebuma pomeša z odmrlimi kožnimi celicami in ostane ujet v porah. Videti so kot trda izbočenja bele ali kožne barve, ki jih nikakor ne smemo stiskati, saj so pore na tem mestu zaprte, zato bi takšen pristop situacijo le še poslabšal.

Vprašali ste o masknah: dermatologinja Mixe dr. Marković odgovarja

Pogosto pestijo odrasle ženske, pojavijo pa se lahko iz več razlogov, med drugimi nanje vplivajo hormoni, uporaba zdravil ali komedogenih izdelkov za nego obraza, stres, pretirana eksfoliacija obraza, zunanja onesnaženosti, prav tako pa tudi uporaba zaščitnih mask, zato vsekakor spadajo med težave, imenovane maskne.

Odgovor Mixa dermatologinje dr. Marković

Vse več mladih odraslih žensk toži zaradi enakega problema, ki predstavlja nov izziv zdravljenja. Preprečiti je treba sam nastanek masken, in sicer z uporabo matirajočih izdelkov na bazi antibakterijskih in seboregulatornih sestavin, kot sta cink in salicilna kislina, vse to pa je treba pospremiti s pazljivo hidratacijo z izdelki, baziranimi na glicerinu. Če trenutno že prakticirate neko dermatološko terapijo za podkožne akne, je priporočljivo, da z njo nadaljujete.

Vprašanje: Ali se mozolji in rdečica lahko pojavijo zaradi nošenja zaščitnih mask?

Mozolji in rdečica obraza prav tako kot zaprti komedoni spadajo med maskne. Mozolji nastajajo zaradi povečane vlage in toplote pod zaščitnimi maskami, rdečica pa kot posledica trenja med tkanino in kožo.

Vprašali ste o masknah: dermatologinja Mixe dr. Marković odgovarja

Odgovor Mixa dermatologinje dr. Marković

Vse omenjene reakcije kože se lahko pojavijo zaradi nošenja zaščitnih mask, vendar jih je z rednim čiščenjem obraza mogoče omiliti. Obraz je najbolje umivati z gelom za čiščenje, ki je nekomedogen, ne vsebuje mil, alkohola in je hipoalergen. S takšnimi geli nežno odstranimo vse nečistoče, ne da bi kožo izsušili.

Priporoča se tudi vlaženje kože z izdelki na glicerinski osnovi, ki so obogateni z aktivnimi prečiščevalnimi in matirajočimi sestavinami.

Vprašanje: Kako se rešiti težav mešane, mastne kože z mozolji na čelu pri 16-letnem mladostniku?

Poleg pravilne negovalne rutine problematične kože je pomembna tudi pravilna prehrana, kar vključuje izogibanje sladkarijam in mlečnim izdelkom.

Odgovor Mixa dermatologinje dr. Marković

Če starši niso imeli težjih oblik aken z brazgotinami, bo zadostovalo, če si mladostnik dvakrat dnevno (po šoli in pred spanjem) obraz umije z gelom za problematično kožo, zatem pa na čelo nanese losijon za uravnavanje sebuma s salicilno kislino ali cinkom. Po potrebi, če je koža suha in pekoča, se priporoča uporaba kreme kot je Mixa Anti-Imperfection. Če se izpostavi, da izogibanje sladkarijam in mleku ne zadostuje, je treba vključiti lokalno dermatološko terapijo.

Vprašali ste o masknah: dermatologinja Mixe dr. Marković odgovarja

Kako negovati suho kožo obraza z mastnim T področjem (čelo, nos), vidnimi porami in podkožnimi mozoljčki po čelu?

Pravilna in redna nega, uglašena z vsemi specifikami posameznega tipa kože, je ključ do bleščečega, zdravega in mladostnega videza, prav tako pa je pomembno, da znaš izbrati prave izdelke za čiščenje in hidratacijo obraza.

Odgovor Mixa dermatologinje dr. Marković

Takšen opis kožnih težav narekuje začetni tretma pravilne nege, in sicer obvezno uporabo nekomedogenih krem za vlaženje suhe kože. Umivanje z gelom in losijonom za problematično kožo, ki uravnavata izločanje sebuma, lahko pomaga pri negi mastnega T področja (čelo in nos) ter prispeva k zoženju por. Če vsemu temu dodate še nočno terapijo z zdravilom iz skupine retinoidov, pa bo kombinacija zmagovalna.

Vprašali ste o masknah dermatologinja Mixe dr. Marković odgovarja

Izdelki iz linije Anti-Imperfaction ti lahko pomagajo, da se rešiš težav, imenovanih maskne, naročiš pa jih lahko s preprostim klikom na sliko izdelka pod besedilom.

Preberi še: Družinska krema: hidrira, pomirja in ščiti občutljivo kožo

Za ta videz priporočamo

 • Mixa Anti-Imperfaction Exfoliating Mask

  Takojšnje naročilo
 • Mixa Anti-Imperfaction Moisturizing Cream

  Takojšnje naročilo
 • Mixa Anti-Imperfaction Purifying Lotion

  Takojšnje naročilo
 • Mixa Anti-Imperfaction Micellar Water

  Takojšnje naročilo
 • Mixa Anti-Imperfaction Cleansing Gel

 • Mixa Anti-Imperfection DD Tinted Protecting Care

Povezane teme: nega, večerna rutina, maske za obraz, nega obraza, Mixa, pravilna nega, Mixa, občutljiva kožo obraza

Registrirajte se / Prijavite se

Makeup recommends

Dnevna in nočna krema za obraz: v čem je razlika?

Tu smo zato, da odgovorimo na vse tvoje negotovosti in ti razkrijemo, zakaj z dnevno kremo začenjamo dan, z nočno pa ga zaključimo...