Zakaj je pomembno uporabljati izdelke z ustrezno pH vrednostjo

Ob prebiranju besedil o negi kože si zagotovo že večkrat naletela na spoj besed – pH vrednost kože, ki se ga omenja predvsem v nadrobnejših pojasnitvah težav s kožo, najsi gre za problematično, mastno, mozoljasto, ali normalno kožo, katere pH vrednost je treba ohraniti, o tej vrednosti pa govorimo tudi v kontekstu navajanja značilnosti nekaterih izdelkov za čiščenje obraza. Si se kdaj vprašala, zakaj je krajšava pH tako pogosto omenjena in kaj označuje, hkrati pa tudi, kaj konkretno pomeni pH vrednost kože?

Zakaj je pomembno uporabljati izdelke z ustrezno pH vrednostjo

pH vrednost – pomen

Krajšava pH je nastala iz latinskega izraza potentia hydrogenii in predstavlja lestvico kislosti in bazičnosti oz. koncentracijo vodikovih ionov v neki raztopini.

Skala se giblje od 0 do 14, pri čemer 0 označuje najbolj kislo, 7 nevtralno, 14 pa najbolj alkalno okolje. PH vrednost nam torej omogoča, da razlikujemo med kislinami in bazami ter jih označujemo glede na jakost.

Zakaj je pomembno uporabljati izdelke z ustrezno pH vrednostjo

pH vrednost kože in njen pomen

Vse, kar vsebuje vodo, ima določeno pH vrednost, enako velja tudi za tvojo kožo, ki vodo vsebuje v sami površini. S posebnimi meritvami kislih substanc, ki se nahajajo v znoju, sebumu in celicah roženice, je bilo dokazano, da je optimalna vrednost kože 5,5 pH. Kaj to pravzaprav pomeni?

Vrednost kože 5,5 pH predstavlja optimalno okolje za razvijanje naravne mikroflore, ki hkrati predstavlja tudi zaščitni sloj kože, tako imenovani kisli omot, njegova osnovna naloga pa je, da odbija škodljive mikroorganizme in negativne vplive iz okolice.

Če je pH vrednost kože ne narušena oz. optimalna (5,5 pH), je tvoja koža zaščitna pred okužbami, draženjem, izsuševanjem in alergijami, poleg tega pa se je zmožna zelo hitro regenerirati. Optimalna pH vrednost kože vpliva tudi na izločanje znoja, ki ob pretiranem zadrževanju v telesu, kot najbrž že veš, lahko povzroča neprijetne vonjave.

Kot vidiš, pomen optimalne pH vrednosti kože nikakor ni zanemarljiv, zato je zelo pomembno, da se naučiš, kako jo ohraniti.

Zakaj je pomembno uporabljati izdelke z ustrezno pH vrednostjo

Kako oslabi ali se poškoduje pH vrednost kože

Omenjani pH zaščitni sloj kože je mogoče poškodovati ali lahko oslabi, če uporabljaš izdelke za kožo s pH vrednostjo, ki je večja od običajne vrednosti kože, ali pa takšne z nevtralno vrednostjo pH 7. Če nisi vedela, tudi milo lahko poškoduje pregrado tvoje kože, saj ima milnica pH vrednost med 8 in 12, zato je bolje, da svoj obraz umivaš s pomočjo drugih sredstev, katerih pH vrednost je podobna tisti v tvoji koži.

Na zmanjšanje pH vrednosti kože vplivajo tudi določene sestavine, kot so: soda bikarbona, jabolčni kis in limona, pa tudi onesnaženost, patogeni, detergenti, sredstva za čiščenje, celo trda voda iz cevi, ki je značilna za mestna okolja.

Zakaj je pomembno uporabljati izdelke z ustrezno pH vrednostjo

Kako ohraniti optimalno pH vrednost kože

Da bi ohranila optimalno pH vrednost kože, moraš paziti, kakšne izdelke uporabljaš za nego. Ne izbiraj tistih s prenizko ali previsoko pH vrednostjo, da tvoja koža ne bi postala ranljiva, napokana, suha, nagnjena h kožnim boleznim in spremembam pigmentacije, mastna ali mozoljasta. Najbolje je, če uporabljaš izdelke, prilagojene pH vrednosti tvoje kože, še posebej, če je ta občutljiva.

Priporočamo ti, da za odstranjevanje ličil in ostalih nečistoč z obraza preizkusiš micelarne vode MIXA s fiziološko pH 5,5 raztopino, ki ima enako pH vrednost kot tvoja koža, saj so narejene pod nadzorom dermatologov in tako zagotovo ne rušijo naravne pregrade kože oz. njene optimalne pH vrednosti.

Zakaj je pomembno uporabljati izdelke z ustrezno pH vrednostjo

Ne le, da MIXA micelarne vode uspešno ohranjajo naravno kožno pregrado, dostopne so v različnih izvedbah, zato lahko izbereš tisto, ki je narejena kot nalašč za tvoj tip kože ali obogatena s posebnimi sestavinami. Izbiraš lahko med naslednjimi micelarnimi vodami MIXA:

1. Micelarna voda Optimal-Tolerance za normalno in občutljivo kožo proti draženju – obogatena s pantenolom

2. Micelarna voda Anti-Imperfection za problematično kožo, proti nepopolnostim – obogatena s očiščevalnim cinkom

3. Micelarna voda Anti-Dryness za suho kožo, proti izsuševanju kože – obogatena z vlažilnim glicerinom

4. Micelarna voda Anti-Redness (anti-irritation) za kožo, nagnjeno k rdečici in draženju – obogatena z pomirjujočim alantoinom

Upamo, da boš sedaj, ko veš, kako pomembna je pH vrednost tvoje kože za zdrav in lepši videz, več pozornosti posvetila sestavi izdelkov, ki jih uporabljaš pri svoji negi.

Preberi še: Vodič za mame: kozmetika za dojenčke

Za ta videz priporočamo

 • Mixa Micellar Water Anti-Dryness

  Takojšnje naročilo
 • Mixa Micellar Water Anti-Irritations

  Takojšnje naročilo
 • Mixa Micellar Water Anti-Imperfection

  Takojšnje naročilo
 • Mixa Micellar Water Optimal Tolerance

  Takojšnje naročilo

Povezane teme: nega, Mixa, pravilna nega

Registrirajte se / Prijavite se

Makeup recommends

Kako lahko z ličili prikriješ sledi alergije na obrazu

Skupaj z lepim vremenom pomlad s seboj prinaša tudi obdobje alergij. Na srečo je ob pravilni negi kože in z ustreznimi lepotnimi izdelki vendarle mogo...