Festival v Cannesu: Rdeče stopnice skozi zgodovino

Ena od treh največjih, najlepših in najbolj tradicionalnih filmskih revij na svetu – Cannes! Mondeno letovišče, postavljeno v božanske pokrajine francoske riviere, že desetletja združuje creme de la creme sedme umetnosti, samo najboljši med njimi pa so nagrajeni s prestižnim priznanjem – zlato palmo. Naj si bo Cannes še tako rezerviran za film, drage jahte in luksuzne avtomobile, rdeča preproga, ki se vsakega maja pedantno spušča z vrha slavnega stopnišča, je mesto, kjer se postavlja modna in lepotna pravila! Od petdesetih let do današnjih dni festival v Cannesu premika meje v industriji lepote, rojeva nove in oživlja stare trende, ki so jih proslavile nekatere od največjih svetovnih lepotic.

Festival v Cannesu: Rdeče stopnice skozi zgodovino

Od ikon filma do ikon stila

Že sredi prejšnjega stoletja je bilo jasno, da bo festival v Cannesu postal simbol glamurja, ko so se po rdečih stopnicah sprehajale igralske »velikanke«, kakršne so Audrey Hepburn, Brigitte Bardot, Sophia Loren in Elizabeth Taylor.

Z »mini časovnim plovilom« vas zato zdaj vračamo v ero sprevodov spektakularnih, klasičnih in avantgardnih oprav, frizur in ličil, ko so ikone filma postajale ikone stila!

Festival v Cannesu: Rdeče stopnice skozi zgodovino

»Dramatična« Sophia Loren

Vsi stili ličenja, ki so jih v teh davnih dneh nosile čudovite dive, so bili še večkrat kasneje »obujeni od mrtvih«, nekateri so popularni še danes.

Sophia Loren je bila simbol dramatičnega videza. Nosila je intenzivno črno črtalo v stilu Kleopatre, izrazito dolge trepalnice, vešče namazane z nekaj plastmi črne maskare, in ustnice, jasno začrtane z barvico. Viseči uhani, ogrlica, ki senzualno poudarja vrat, in dekoltirana obleka brez rokavov so se vpisali v modne anale!

Unikatna Audrey

Neoporečen ten - zaščitni znak Audrey Hepburn ... Imela je popolno gladek obraz, brez kakršnih koli znakov nepravilnosti. Še danes je njen videz ideal večine žensk. Festivali, kakršen je ta v Cannesu, kjer se vsako sekundo bliskajo zaslonke, topijo ličila in vse »napake« na obrazu postanejo še bolj opazne, zato zahtevajo maksimalno prekrivnost kože. Poleg tena je zvezda filma Zajtrk pri Tiffanyju osvajala tudi s svojo avtentično frizuro, kratko strešico in dvojno figo velikega volumna. Črno črtalo je spremljalo linijo zgornje veke, dolge trepalnice in svetlo rdeča šminka pa sta povzročila rojstvo klasike za vse čase.

Festival v Cannesu: Rdeče stopnice skozi zgodovino

Elizabeth Taylor - oči v barvi dragega kamenja

Minimalističen videz Elizabeth Taylor se je na rdeči preprogi v Cannesu pojavil neštetokrat, zadnja, ki je ta preizkušeni recept uporabila nekaj let nazaj, pa je bila Blake Lively.

Ena od najbolj poznanih div Hollywooda je vztrajala pri minimalističnem ličenju, kar je povsem logično, če se spomnimo njenih čudežno modrih oči, ki so jo zaznamovale. Sijaj za ustnice, BB krema in izenačen obraz (vse prej kot »težki« pudri in korektorji), osvetljevalec na ličnicah, maskara in nevtralna senčila na vekah – vselej zmagovalna kombinacija!

Festival v Cannesu Rdeče stopnice skozi zgodovino 3

»Cat-eye« francoske ikone

Učinkovit »cat-eye« in nevtralna šminka na ustnicah sta krasila obraz francoske ikone Brigitte Bardot, ko se je leta 1967 ponovno pojavila pred domačo publiko. »Make up« trende plavolase igralke sta v novi eri oživile Taylor Swift in Adele. Črn tuš v kombinaciji s črtalom, »V« oblika v kotičkih oči, »negative-space« v sredini, nežno razmazana linija in bela bleščeča senčila v notranjih kotičkih, ki odpirajo pogled in oči naredijo večje ter bolj sijoče. Šminka v kožni barvi, prekrita s slojem sijaja, vizualno poveča ustnice in jih naredi čutne ter zapeljive.

Od hipijev do avantgarde, ki je spremenila vse!

Duh hipi vala se je v začetku sedemdesetih prenesel tudi na rdečo preprogo v Cannesu. Dominacijo nevtralnega videza je v drugi polovici osemdesetih nadomestil vpadljiv stil ličenja – neonska senčila, živahne šminke, roza rdečilo in nekoliko debelejše, temen obrvi. To je bil samo začetek popolne preobrazbe lepotnih in modnih pravil. Že leta 1991 se je modna ikona Madonna pojavila v povsem avantgardni opravi Jeana Paula Gaultiera, o kateri kritiki, pa tudi navadna publika dolgo, zares dolgo niso prenehali razpravljati – o njenem, sedaj že slavnem bledo rožnatem topu s koničastimi košaricami in kratkih hlačkah, ki so bolj spominjale na retro spodnje perilo. V kombinaciji s plašč-obleko, rjavo šminko in ustnicami, uokvirjenimi z barvico temnejšega odtenka, je ta »outfit« najavil prihod povsem novega obdobja.

Festival v Cannesu Rdeče stopnice skozi zgodovino 3

Njene korake je nadaljevala tudi Sherone Stone v izredno podobni Valentini »hlačke-obleki«, vendar v srebrnih odtenkih.

Prozorno, klasika in vamp stil

Klasičen glamur je v začetku 21. stoletja na rdeče stopnice Cannesa vrnila Nicole Kidman. Črna Yves Saint-Laurent obleka z vlečko, nevtralna šminka (kasneje pa tudi živahno rdeča šminka), svetlikajoča koralna in bronasta senčila, poudarjene ličnice … Vse oči so bile uprte v plavolaso lepotico, ki je po mnogo čem, predvsem pa po stilu spominjala na slavno Grace Kelly in njena nekdanja pojavljanja na prestižnem festivalu.

Festival v Cannesu Rdeče stopnice skozi zgodovino 3

Camerone Diaz smo si zapomnili po črni, dolgi in predvsem – prozorni obleki! Skupaj z nevtralnimi ličili in frfotajočo bob frizuro je postala ena od največkrat kopiranih oblačilnih kombinacij v Cannesu.

Gwen Stefani, Mila Jovović in Cara Delevinge so se samozavestno odločile za vamp stil, in tako končno vnesle nekaj drame na rdečo preprogo.

Najboljše od najboljših

Med najboljše od najboljših sta se že pred leti uvrstili spektakularna Julianne Moore in super model Gigi Hadid, ikoni Cannes stila in praznik za oči ljubiteljev ličil ter mode. Nepogrešljivi, klasični, pa vendar moderni, sta ti dve dami postali simbol glamurja in elegance. Zato bomo tudi letos zvesto spremljali festival v Cannesu in opazovali, katera dama bo zaslužila največ pozornosti lepotne industrije.

Festival v Cannesu: Rdeče stopnice skozi zgodovino

Preberi še: Podelitev oskarjev 2019: Make up trendi, ki ti bodo spodnesli tla pod nogami

Za ta videz priporočamo

 • L'Oréal Paris Flash Cat Eye Superliner

  Takojšnje naročilo
 • L'Oréal Paris Volume Million Lashes Extra-Black

  Takojšnje naročilo
 • L'Oréal Paris Rouge Signature 113 I Don't

  Takojšnje naročilo
 • L'Oréal Paris True Match Golden Beige 3W

  Takojšnje naročilo
 • L'Oréal Paris infaillible More Than Concealer

  Takojšnje naročilo
 • L'Oréal Paris Rouge Signature 110 I Empower

  Takojšnje naročilo
 • L'Oréal Paris Isabel Marant Eyeshadow Smoke Duo

  Takojšnje naročilo
 • L'Oréal Paris Brow Artist Pomade Ebony

  Takojšnje naročilo

Povezane teme: make up , maskara, senčila za oči , svečani make up , oči , šminka, rdečilo za ustnice , tekoči puder , puder, trend , frizura, moda, obrvi, primer, L'Oréal Paris

Registrirajte se / Prijavite se

Makeup recommends

Reci zbogom razcepljenim konicam in slamnatim lasem

Dolgi, kratki, ravno ali stopničasto pristriženi, paž ali bob, vsem je dobro znano, da so lasje največji ženski adut...