Internacionalni dan šmink: slavimo najljubše ličilo!

Danes proslavljamo International Lipstick Day, pri čemer se spominjamo, kako je lepšanje žensk izgledalo nekoč in danes ter kakšen vpliv na ženske je skozi zgodovino imela šminka.

Internacionalni dan šmink: slavimo najljubše ličilo!

Zgodovina šminke za ustnice

Nanašanje barve na ustnice se je začelo že veliko preden so sredstva zapakirali v te krasne embalaže, ki danes dopolnjujejo vsako žensko torbico.

Zgodovina šminke datira v davne čase sumerske civilizacije, ko so barve za ustnice izdelovali iz zdrobljenega dragega kamenja in cvetnih listov raznobarvnih rož, medtem ko so v egipčanski civilizaciji kot glavne sestavine uporabljali zdrobljene hrošče, smolo in cvetlični ekstrakt. Kasneje skozi zgodovino so bile te sestavine šmink nadomeščene z glino, morskimi algami, jagodičevjem, določenimi minerali, nazadnje še s čebeljim voskom. Si lahko danes predstavljaš kaj takega na tvojih ustnicah?

V srednjem veku je cerkev nasprotovala temu kozmetičnemu izdelku, ki se mu ženske niso mogle upreti, zato so naličene ženske obtožili čarovništva in jih kaznovali. Ženske seveda dolgoročno niso dopuščale, da bi jih nekdo oviral pri njihovih odločitvah, tako je tudi ta mračna doba zaključena prav z odločnostjo ženske s prestola, angleške kraljice Elizabete prve, ki je šminko spet postavila na zasluženo mesto v zgodovini.

Internacionalni dan šmink: slavimo najljubše ličilo!

Veliki vzpon šminke

Nastopila je nova era! Ženske so si smele svobodno krasiti ustnice, poudarjati nasmeh in govoriti s samozavestjo.

Nedolgo zatem je šminka osvojila znane osebnosti, ki so svoje navdušenje prenesle širom sveta in množice zasvojile s poželenjem po tem izdelku. Rdeča šminka je še posebej osvojila ženska srca in postala simbol čutnosti, prefinjenosti in blišča.

V turbulentnih časih se je torej šminka povsem vzdignila in presegla vse zastarele poglede, razširila se je med vsemi družbenimi sloji ter postala simbol ženske lepote, pa tudi enakopravnosti spolov. Njena moč je bila vse od tedaj v nenehnem porastu, skupaj z emancipacijo žensk. Nekoč zavračano in prepovedano ličilo je hitro postalo sestavni del videza žensk, zaposlenih v raznih podjetjih, še posebej letalskih.

Internacionalni dan šmink: slavimo najljubše ličilo!

Današnja formula šmink

Nekoč so bile formule šmink kratkotrajne in ustnice je bilo treba pogosto mazati, da bi ohranili barvo. Prav tako so se šminke kaj rade razmazovale in neredko lepile ustnice, pri tem pa so puščale tisto neprijetno sled nabranega izdelka na ustnicah.

V današnjem času so tehnologije kreiranja šmink vse bolj inovativne, poleg izbire med mat in sijočimi šminkami lahko zaupamo v njihovo obstojnost tudi po ves dan, ne razmazujejo se in ne lepijo. Največje inovacije se pojavljajo na področju razvoja tekočih mat šmink. Tržišče so preplavili tekoče šminke v najrazličnejših odtenkih in še številčnejši trendi, ki jih spremljajo.

Šminka že dolgo ni več zgolj sredstvo lepšanja, izraža namreč posameznikov pogled na svet in karakter. Rdeč odtenek ni več edini, ki zastopa pogum, upor in močna načela. Barve šmink so intenzivnejše in raznolike, mat formule so obstojne in fantastične, neke šminke znamke Maybelline New York pa vsebujejo celo aplikator v obliki puščice, ki zagotavlja neverjetno preciznost pri nanašanju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maybelline New York (@maybelline) on

Tudi ti praznuj International Lipstick Day in se obdaruj!

Pri Maybelline New York so pripravili nekaj posebnega za praznovanje tega dne, zato te danes obdarujejo s kar 40 % popustom na vse njihove šminke, ki jih naročiš izključno preko spletne strani mimovrste. Zato ne čakaj niti trenutek, pohiti in s klikom na enega od izdelkov pod besedilom razveseli sebe.

Internacionalni dan šmink: slavimo najljubše ličilo!

S katero barvo šminke ti izražaš svoj karakter? Sporoči nam v komentarjih!

Za ta videz priporočamo

 • Maybelline New York Superstay Matte Ink Heroine

  Takojšnje naročilo
 • Maybelline New York Color Sensational Made For All Pink For Me 376

  Takojšnje naročilo
 • Maybelline New York Superstay Ink Crayon-Seek Adventure

  Takojšnje naročilo
 • Maybelline New York Color Sensational Shine Compulsion

  Takojšnje naročilo
 • Maybelline New York Hydra Extreme Chocolate Truffle

  Takojšnje naročilo
 • Maybelline New York Color Sensational Shine Compulsion

  Takojšnje naročilo
 • Maybelline New York Color Sensational Shaping Lip Liner Palest

  Takojšnje naročilo
 • Maybelline New York Hydra Extreme Candy Apple 825

  Takojšnje naročilo

Povezane teme: make up , rdeča šminka , svečani make up , šminka, rdečilo za ustnice , bleščilo za ustnice , ustnice, mat, trend , moda, nude , rdečilo

Registrirajte se / Prijavite se

Makeup recommends

Zimske ideje za manikiro, ki navdihujejo na Instagramu

Dobre vlažilne kreme lahko pomagajo, vendar niso dovolj … Na srečo so tu ideje za zimsko manikiro...