Karl Lagerfeld – ikona stila: Svoboda kot vrhunec luksuza

Rodil se je leta 1933 v Hamburgu kot Karl Otto Lagerfeld. Čeprav prihaja iz bogate in ugledne družine, je neredko skrival svoje poreklo, pa tudi leta. Še kot mladenič je emigriral v Pariz in čim je modna industrija zagledala skice volnenih plaščev, ki jih je dizajniral, njegovega vrtoglavega vzpona v zibelki visoke mode ni bilo mogoče več zaustaviti!

Lagerfeldovo kariero je zaznamovalo delo v treh velikih modnih hišah. Znamke, ki jim je pretila nevarnost, da postanejo zastarele in izpete, je naredil brezčasne! Nekaj bleščic in moderni kroji so zaslužni, da njegove obleke iz tvida še danes veljajo za najbolje iskane na svetu.

Karl Lagerfeld – ikona stila: Svoboda kot vrhunec luksuza

Visoka moda na ulicah

Karlu Lagerfeldu gre zasluga, da je pop kultura našla svoje mesto tudi v modi. Vrečaste hlače iz džinsa in vpadljiv stil ličenja so izzvali popoln šok javnosti in modnih kritikov v Parizu, ko so se v njih sprehodile legendarne manekenke Kate Moss, Carla Brunni in Naomi Campbell.

Zahvaljujoč Lagerfeldu je visoka moda prišla na ulice. Premikal je meje in prehiteval svoj čas, bil je družbeno angažiran, zato je bilo tudi skozi njegove kreacije mogoče jasno brati sporočila glede klimatskih sprememb, modernega feminizma…

Karl Lagerfeld – ikona stila: Svoboda kot vrhunec luksuza

Sprehod po Kitajskem zidu

Ko so oblikovalci z Zahoda začeli »naskok« na Vzhod, je šel Karl na čelu sprevoda. Leta je načrtoval, zatem pa tudi realiziral modno revijo na Kitajskem zidu, »težko« več kot 10 milijonov dolarjev – 88 kreacij (število, ki ga na Kitajskem povezujejo z blagostanjem), mnogo dodatkov rdeče barve (za srečo) in seveda kitajske manekenke – prizor, ki si ga bodo ljubitelji mode zapomnili za vselej!

Knjige kot eden od najpomembnejših delov življenja modne ikone

Karl Lagerfeld je oboževal tudi knjige, imel je osebno zbirko z več kot 300 tisoč naslovi. Knjige so bile izredno pomemben del življenja tega slavnega oblikovalca, saj so izvor tistega, kar je Karla najbolj zanimalo – znanja. »Le ena stvar me zares zanima, in to je znanje – ne zaradi hvalisanja, konverzacije ali diskusije. Jaz nikdar ne diskutiram«, je pojasnil kreator. Zato sploh ni čudno, da je Karl kampanje za svoje kreacije snemal prav v osebni knjižnici, specifični zaradi knjig, ki so za razliko od običajnih knjižnic s pokončnimi knjigami zložene horizontalno. Kot je rekel sam, razlog za to počiva v praktičnosti – lažje je prebrati naslov, kadar je knjiga položena, in ne pokončna.

Značilen in nepozaben »look«

Kot najbrž veš, je bil Karl Lagerfeld vedno zvest sebi in ni spreminjal svoje vizualne identitete. Od leta 1976 pa vse do smrti je nosi isto »pompadour« frizuro, belo srajco z visokim ovratnikom, črn suknjič, kravato, črne škornje, sončna očala, rokavice brez prstov in svetleče broške.

Karl Lagerfeld – ikona stila: Svoboda kot vrhunec luksuza

O sebi je rekel

Poleg tega, da je verjel, da prija ljudem, s katerimi dela, je poudarjal, da v svetu mode to sploh ni tako redko. Sodelavce je doživljal kot družino in mnogi so celo delovno obdobje preživeli izključno v sodelovanju z njim.

Nasprotoval je temu, da oblikovalci poleg imena svoje znamke zapisujejo tudi svoja lastna imena. »Če je kolekcija dobra, bodo ljudje vedeli, kdo jo je oblikoval. In če ni? Morda je bolje, da ne vejo.«

Zanj je bila svoboda vselej vrhunec luksuza. Bil je perfekcionist, vendar ni maral zavlačevanja.

Imel je navado, da citira slavno Billie Holiday: »Tako lahko si je zapomniti, a tako težko pozabiti«.  Za razliko od nje si je po svojih lastnih besedah Lagerfeld težko zapomnil, a je zlahka pozabljal.

Citati in modna pravila Karla Lagerfelda

- Vsi smo mi po malo Karl.

- Sončna očala so kot senca za oči, z njimi je vse videti lepo.

- Eleganca je odnos. Način gibanja.

- Zadrži najboljše, ostalo pa pozabi.

- Če želiš izgledati popolno, vendar nosiš navadno, skromno obleko, se osredotoči na ličila in frizuro! Ti morajo biti neoporečni, pa boš naredil večji vtis kot z dragimi oblačili.

- Ne  moreš umetno ustvariti šika, lahko pa si videti šik, ko nosiš umetno krzno!

- Razmišljaj rožnato, vendar je ne nosi.

- Črna je, prav tako kot tudi bela, najboljša barva. Obe sta videti fantastično z dodatkom neke barve, kot je rdeča.

- Spodnji del trenerke je znak predaje. Ko vsakodnevno nosiš trenerko, veš, da si začel izgubljati nadzor nad življenje.

Karl Lagerfeld – ikona stila: Svoboda kot vrhunec luksuza

Vselej drugačen od drugih

Karl Lagerfeld je vedno gledal v prihodnost, zavračal pa je razmišljanje o preteklosti. Zato se je družil z mladimi ljudmi in obiskoval žure. Na zabave je posebej rad hodil s Kaio Gerber (18), hčerko Cindy Crawford, s katero je lansko leto lansiral skupno kolekcijo. Ta legendarni oblikovalec je v svetu mode zapustil nezbrisljivo sled in vse, kar je kdajkoli dizajniral, še danes predstavlja sinonim za stil.

Preberi še: Si pripravljena na tekočo šminko z vonjem makronov?

Povezane teme: zvezde , trend , moda, Karl Lagerfeld

Registrirajte se / Prijavite se

Makeup recommends

Zbogom, japonsko zarisovanje - prispel je microfeathering

Ta tehnika spada v kategorijo poltrajnega make up-a...