Vse skrivnosti rdeče šminke

Istock

Hashtag #RedLipstick (rdeča šminka) na Instagramu ima v tem trenutku kar 1.465.849 objav!

Išči katero koli drugo barvo šminke in našla boš občutno manjšo številko.

Že ko slišimo rdečilo za ustnice, kot so včasih pravili šminki, najprej pomislimo na rdečo barvo .

Rdeča šminka je že zdavnaj postala kontroverzen simbol ženske moči, manipulacije, imenitnosti, dekadence, glamurja, zapeljevanja, dominacije, skrivanja, odkrivanja ...

Njena moč je neizpodbitna.

Le kaj se skriva za tem pretiranim poudarjanjem naravne barve ustnic? In kako se je vse skupaj začelo?

Prve, ki so si izmislile šminko oziroma njeno primitivno različico iz zmletih poldragih kamnov, s katero so si krasile ustnice, so bile menda ženske iz Mezopotamije.

Ni presenetljivo, da je prav Kleopatra prva doumela moč rdeče obarvanih ustnic, in da bi prišla do te barve, se ni obotavljala niti, ko je bilo treba zmečkati kakšno mravljo ali drugo žuželko. No, za lepoto so bile pač potrebne žrtve (#Cleopatra).

Zapeljive, krvavordeče obarvane ustnice gejš posebne oblike so skrivale veliko stvari: od identitete žensk, ki so jih nosile, do velikih skrivnosti japonskih bogatašev, ki so jih zabavale (#geisha).

Na ulicah New Yorka konec 19. in na začetku 20. stoletja so tudi sufražetke, pripadnice znamenitega gibanja za volilno pravico in enakopravnost žensk, nosile rdečo šminko (#suffragettes). Ta je tako postala eden od prepoznavnih simbolov ženske enakopravnosti.

Zdi se, da se je eden največjih zločincev vseh časov, Adolf Hitler, bal moči rdeče šminke, saj je prepovedal obiske dam, ki so bile »vpadljivo naličene, nosile rdečo šminko in imele nalakirane nohte«.

Prve filmske zvezde so nosile izrazito temne odtenke rdeče šminke, glede na to, da je oko tedanjih kamer lahko prepoznalo le to barvo. Nekaj pozneje so jo velike dive, kot je bila Marilyn Monroe (#MarilynMonroe), naredile za tako priljubljeno, da jo je v petdesetih letih nosilo kar 95 % žensk!

photo by Maybelline

Rdeča šminka je zaščitni znak številnih današnjih zvezdnic, kot so Dita Von Teese, Taylor Swift in Gwen Stefani (#DitaVonTeese #TaylorSwift #GwenStefani), in kar poglejmo, kaj menijo o njej:

»Visoke pete in rdeča šminka bodo poskrbele, da bodo do vas čutili božansko strahospoštovanje.« – Dita Von Teese

»Po mojem mnenju je lepota to, da se dobro počutiš v svoji koži. To ali pa zares dobra rdeča šminka.« – Gwyneth Paltrow

»Nikoli nisem daleč stran od rdeče šminke, kajne? Verjetno mislim, da je moj obraz brez nje videti slabše.« – Taylor Swift

Rdeča šminka je torej čista klasika. In kljub občasnemu pojavljanju drugih barvnih trendov niti eden od njih ne more s prestola vreči te kraljice med šminkami. To je odtenek, ki »nadgradi« vsako kombinacijo oblačil, po potrebi pa tudi vašo samozavest.

Nepogrešljiv je ob najformalnejših priložnostih, zaželen v najintimnejših trenutkih.

Napačen je lahko samo, če ga nepravilno nanesete. A brez skrbi, tudi za to imamo rešitev. Kliknite tukaj.

Za ta videz priporočamo

  • Color Riche Pure Reds by L'Oreal Paris

  • NYX

  • Color Sensational Creamy Matte Maybelline New York

Povezane teme: make up , šminka, rdečilo za ustnice , bleščilo za ustnice , ustnice

Registrirajte se / Prijavite se

Makeup recommends

Trendi ličenja 2020: obdržali se bodo tudi letos

V nadaljevanju si poglej trende ličenja, ki smo jih vzljubili že v letu 2020 in bodo popularni tudi letos...